De landmeter, zijn taken en ereloon

De landmeter is een wettelijk gediplomeerde en beëdigde deskundige die onroerende goederen en de werken die erop uitgevoerd worden identificeert, afbakent, opmeet, schat en zich met de registratie ervan bezig houdt.

Waarom werken met een landmeter?
Voor sommige werkzaamheden is de landmeter wettelijk gezien de enige partij die ze mag uitvoeren. Denk maar aan de afpaling van een perceel.

Daarnaast kan de juiste opmeting van een perceel of een te verbouwen woning je veel tijd en geld besparen. Werken starten zonder een juist opmetingsplan is immers dikwijls vragen om problemen. Bij een waardebepaling van vastgoed is de tussenkomst van een landmeter uiteraard duurder dan een gratis schatting van een makelaar, maar het garandeert wel een onafhankelijke aanpak.

Taken van een landmeter
Wat zijn de taken van een landmeter? Een landmeter staat onder andere in voor:
- Afpaling bouwkavel: het uitzetten van de grenspalen die de perceelsgrenzen aanduiden
- Opmeting bouwkavel: Het opmeten of nameten van een bouwperceel dient door een erkend en onafhankelijk landmeter-expert te gebeuren. Zo kan je je nadien verhalen op deze expert bij een foutieve opmeting
- Schatting en expertise van onroerend goed (grond, huizen, ...)
- Muurovername: de landmeter-expert bepaalt de waarde van de over te nemen muur
- Plaatsbeschrijving van onroerend goed
- Attesten en verkavelingen 

Ereloon van een landmeter
Net als bij de architecten wordt de landmeter vergoed volgens een ereloon en niet via een uurloon. Voor vaak terugkerende opdrachten zijn tabellen opgemaakt met richtlijnen voor een correcte en eerlijke bepaling van dit ereloon. Deze erelonen zijn echter niet bindend. Daarom is het raadzaam om voor het uitvoeren van de werkzaamheden duidelijke afspraken te maken over het ereloon.

Hoe kies ik een landmeter?
Op www.landmeter.be (onder het luik adressen) vind je alle erkende en beëdigde landmeters in ons land. Het is raadzaam enkele landmeters te contacteren en te informeren of ze de activiteit uitoefenen die je zoekt. Landmeters specialiseren zich vaak binnen één domein van hun beroep. 

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons