De landmeter, zijn taken en ereloon

De landmeter is een wettelijk gediplomeerde en beëdigde deskundige die onroerende goederen en de werken die erop uitgevoerd worden identificeert, afbakent, opmeet, schat en zich met de registratie ervan bezig houdt.

Waarom werken met een landmeter?
Voor sommige werkzaamheden is de landmeter wettelijk gezien de enige partij die ze mag uitvoeren. Denk maar aan de afpaling van een perceel.

Daarnaast kan de juiste opmeting van een perceel of een te verbouwen woning je veel tijd en geld besparen. Werken starten zonder een juist opmetingsplan is immers dikwijls vragen om problemen. Bij een waardebepaling van vastgoed is de tussenkomst van een landmeter uiteraard duurder dan een gratis schatting van een makelaar, maar het garandeert wel een onafhankelijke aanpak.

Taken van een landmeter
Wat zijn de taken van een landmeter? Een landmeter staat onder andere in voor:
- Afpaling bouwkavel: het uitzetten van de grenspalen die de perceelsgrenzen aanduiden
- Opmeting bouwkavel: Het opmeten of nameten van een bouwperceel dient door een erkend en onafhankelijk landmeter-expert te gebeuren. Zo kan je je nadien verhalen op deze expert bij een foutieve opmeting
- Schatting en expertise van onroerend goed (grond, huizen, ...)
- Muurovername: de landmeter-expert bepaalt de waarde van de over te nemen muur
- Plaatsbeschrijving van onroerend goed
- Attesten en verkavelingen 

Ereloon van een landmeter
Net als bij de architecten wordt de landmeter vergoed volgens een ereloon en niet via een uurloon. Voor vaak terugkerende opdrachten zijn tabellen opgemaakt met richtlijnen voor een correcte en eerlijke bepaling van dit ereloon. Deze erelonen zijn echter niet bindend. Daarom is het raadzaam om voor het uitvoeren van de werkzaamheden duidelijke afspraken te maken over het ereloon.

Hoe kies ik een landmeter?
Op www.landmeter.be (onder het luik adressen) vind je alle erkende en beëdigde landmeters in ons land. Het is raadzaam enkele landmeters te contacteren en te informeren of ze de activiteit uitoefenen die je zoekt. Landmeters specialiseren zich vaak binnen één domein van hun beroep. 

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons