Kostenverhouding: ruwbouw vs. afwerking

Welke elementen in je bouwproject vragen het meeste van je budget? En welke keuzes hebben de grootste invloed op het prijskaartje?

Ruwbouw en afwerking?
Onder de ruwbouw vallen de grondwerken tot een regen- en winddichte woning. Daarna volgt de afwerking. Voornamelijk aan de binnenkant van de woning: van technieken tot verven.

Grootste kosten van ruwbouw
- Is de bouwgrond draagkrachtig of niet? Afhankelijk van het antwoord heb je een sleuffundering of een paalfundering nodig. Het resultaat kom je te weten na een grondsondering.
- Hoe groter de woning, hoe hoger de kosten. Dit is logisch want je hebt meer materiaal en werkuren nodig bij een grotere oppervlakte. Wil je kosten besparen? Dan is kleiner bouwen de boodschap.
- Grote ramen ogen mooi, maar drijven je budget op. Een grote raamoppervlakte vraagt sterkere raamprofielen en deze zijn duurder. Bovendien isoleert glas minder goed. Je verliest dus ook aan energetisch comfort.
- Materiaalkeuze beïnvloedt de prijs. De goedkoopste oplossing op een rij: voor gevelstenen is de klassieke gemetselde techniek het goedkoopst. Kies voor betonpannen in plaats van tegelpannen. Voor je buitenschrijnwerk is pvc de goedkoopste oplossing. 

Kostenbepalers van afwerking
Deze kosten zijn heel wat moeilijker in kaart te brengen. Je moet rekening houden met de techniekkeuze en met de mate van afwerking.
- Hoeveel stopcontacten wil je? Voor welke tegels kies je? Allemaal keuzes die meespelen. Vooral de vloer is een hap uit je budget. Let op met grote tegels. Ze zijn duurder in aankoop en in plaatsing.
- Ga je voor de minimumvoorwaarden van de EPB-regelgeving of ga je meteen voluit? Allemaal kostenbepalers die je budget voor je technieken beïnvloeden. Aan jou de keuze of je er meteen voor gaat of deze investering houdt voor de toekomst. 

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons