De juiste plafondhoogte is…


Heb je er al eens bij stil gestaan waarom het plafond in jouw woning zijn huidige hoogte heeft? In de ene woning is het een krappe 240cm, in oude herenhuizen is het een royale 300cm.


In ons land is er geen norm of regelgeving over de plafondhoogte. De architect is met andere woorden vrij om de plafondhoogte te bepalen. Natuurlijk doet hij dit liefst in samenspraak met de opdrachtgever, want een paar centimeter meer of minder heeft natuurlijk wel een invloed op de bouwkost en het wooncomfort. Net omwille van die vrijheid, varieert de meest gebruikte plafondhoogte in Belgische particuliere woningen tussen 250 en 260cm.


Sociale woning

Anders is het wanneer het om een sociale woning gaat. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen hanteert wel richtlijnen met betrekking tot de plafondhoogte. Daarin schrijft de maatschappij voor dat minimale plafondhoogte in de leefruimte en keuken 250cm moet bedragen. Voor slaapkamer en badkamer is dat 240cm en voor garages en bergingen is dat nog 220cm. De vrije hoogte tussen binnentrappen dient minstens 220cm te bedragen. In Brussel schrijft men voor sociale huisvesting een vrije hoogte van 250cm voor.


Gluren bij de buren

In Nederland heeft men bijvoorbeeld wel een regelgeving voor de plafondhoogte. Tot voor kort was dat nog 240cm. Maar omdat we almaar langer worden, trokken onze noorderburen deze minimale hoogte op naar 260cm. Om dezelfde reden zijn ook de minimale deurhoogtes er vergroot.


Comfortabele plafondhoogte

In ons land is er dus geen regelgeving en komt het erop aan in overleg met uw ontwerper een comfortabele plafondhoogte te bepalen. De normen van de VMSW en de Brusselse sociale huisvestingsmaatschappij kunnen daarbij richtinggevend zijn. De plafondhoogte dient in het ontwerp ook in relatie te staan tot het oppervlak en de verhoudingen van de ruimte. Een laag plafond voelt ook minder benauwend aan wanneer het licht van kleur is en de ruimte voorzien is van grote ramen.Bovendien is comfort een relatief begrip. Kleine bewoners hebben bij een plafondhoogte van 230cm al een comfortabel gevoel.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons