De juiste plafondhoogte is…


Heb je er al eens bij stil gestaan waarom het plafond in jouw woning zijn huidige hoogte heeft? In de ene woning is het een krappe 240cm, in oude herenhuizen is het een royale 300cm.


In ons land is er geen norm of regelgeving over de plafondhoogte. De architect is met andere woorden vrij om de plafondhoogte te bepalen. Natuurlijk doet hij dit liefst in samenspraak met de opdrachtgever, want een paar centimeter meer of minder heeft natuurlijk wel een invloed op de bouwkost en het wooncomfort. Net omwille van die vrijheid, varieert de meest gebruikte plafondhoogte in Belgische particuliere woningen tussen 250 en 260cm.


Sociale woning

Anders is het wanneer het om een sociale woning gaat. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen hanteert wel richtlijnen met betrekking tot de plafondhoogte. Daarin schrijft de maatschappij voor dat minimale plafondhoogte in de leefruimte en keuken 250cm moet bedragen. Voor slaapkamer en badkamer is dat 240cm en voor garages en bergingen is dat nog 220cm. De vrije hoogte tussen binnentrappen dient minstens 220cm te bedragen. In Brussel schrijft men voor sociale huisvesting een vrije hoogte van 250cm voor.


Gluren bij de buren

In Nederland heeft men bijvoorbeeld wel een regelgeving voor de plafondhoogte. Tot voor kort was dat nog 240cm. Maar omdat we almaar langer worden, trokken onze noorderburen deze minimale hoogte op naar 260cm. Om dezelfde reden zijn ook de minimale deurhoogtes er vergroot.


Comfortabele plafondhoogte

In ons land is er dus geen regelgeving en komt het erop aan in overleg met uw ontwerper een comfortabele plafondhoogte te bepalen. De normen van de VMSW en de Brusselse sociale huisvestingsmaatschappij kunnen daarbij richtinggevend zijn. De plafondhoogte dient in het ontwerp ook in relatie te staan tot het oppervlak en de verhoudingen van de ruimte. Een laag plafond voelt ook minder benauwend aan wanneer het licht van kleur is en de ruimte voorzien is van grote ramen.Bovendien is comfort een relatief begrip. Kleine bewoners hebben bij een plafondhoogte van 230cm al een comfortabel gevoel.

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons