Houten ramen behandelen in 2 stappen

Houten ramen moet je jaarlijks behandelen. Door de weersomstandigheden veroudert het hout. Met dit stappenplan klaar je de klus in geen tijd.

Stap 1: voorbereidende werken
- Om je houten ramen te behandelen, is het aangewezen om rekening te houden met de weersomstandigheden. Een temperatuur tussen 10°C en 20°C. Nooit in de volle zon, bij mist of met dauw op de ramen.
- Start met het ontvetten van de ramen. Dit doe je met een ammoniakoplossing van 10 %. Laat alles goed opdrogen.
- Schuur lichtjes op. Nieuw hout: droog schuurpapier met normale korrelgrootte. Schuur met een fijnere korrel na.
- Afwerkingslaag die nog goed is: even opschuren met fijn schuurpapier.
- Afbladderende afwerkingslaag: de volledige laag moet eraf. Doe dit met schuurpapier, een verfafbrander of een afbijtmiddel. Spoel goed na en laat opdrogen. Schuur daarna alles egaal tot op het gezonde hout.
- Vul barsten en spleten op met een elastische voegkit of vulmiddel.
- Plak alle elementen af die niet geverfd worden met afplakte.

Stap 2: afwerkingslaag aanbrengen
Oliën:
- Verdun de eerste laag zodat deze beter in het hout trekt.
- Voor je een tweede onverdunde laag aanbrengt, masseer je de olie met een borsteltje of spons tot het hout verzadigd is. Laat goed drogen.
- Gebruik water en zeep om de olieresten van het raam te verwijderen. Verspreid het mengsel over het raam en veeg na met een doek. 

Vernissen:
- Met een zachte platte borstel breng je de eerste laag aan.
- Volg de richtlijnen op de verpakking voor de tweede en derde laag.
- Vergeet de tape niet te verwijderen voor de laatste laag volledig droog is. 

Lakken:
- Start met het aanbrengen van een primer.
- Schuur de primer op.
- Met een zachte platte borstel breng je een laag lak aan. Laat 24 uren drogen.
- Schuur met fijn schuurpapier de vorige laag op en beng een tweede laag aan.
- Verwijder de tape voor de laatste laag droog is. 

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons