Houd de warmte buiten met deze energiezuinige tips

Zomerse temperaturen zorgen voor een instant vakantiegevoel. Maar ’s avonds in een te warme leefruimte of slaapkamer moeten vertoeven is minder leuk. Met deze tips houd je binnen het hoofd koel en houd je de warmte buiten zonder daarbij veel energie te verbruiken.

Maak zelf geen warmte
De zon brengt de warmte in de woning. We moeten daar dus zelf geen schep bovenop doen. Vermijd dus koken, bakken, strijken en andere activiteiten waarbij je zelf warmte opwekt.

Verlucht de woning
Met nachtkoeling geef je de warmte die in de woning zit de kans om te ontsnappen. Zet dus na zonsondergang alle ramen en deuren open. Creëer daarbij een schoorsteeneffect door een raam op de bovenverdieping of zolder open te zetten. De warme lucht zal langs hier ontsnappen en zo een ventilatiestroom doorheen de woning op gang trekken.

’s Nachts koelen
Probeer deze verluchting ’s nachts zo lang mogelijk te handhaven. Op die manier kunnen de materialen in de woning afkoelen en warmt ze ’s anderendaags minder snel op. Wie een mechanisch ventilatiesysteem heeft, kan dit effect ook kunstmatig creëren.

Gordijnen
De meest eenvoudige vorm om de zon buiten te houden, zijn nog altijd gordijnen aan de ramen. Tenminste als je voor een voldoende dikke en weinig licht doorlatende stof kiest. Alles wat je aan de binnenkant van de ramen doet om de zon en de warmte buiten te houden, valt onder de noemer binnenzonwering.

Aluminiumfolie
Een huis-, tuin- en keukenmiddel dat slechts een tijdelijke oplossing biedt, maar zijn effectiviteit al bewezen heeft, is: de ramen langs de buitenzijde afkleven met aluminiumfolie. De glans van de folie weerkaatst het zonlicht en blokkeert zo een deel van de warmte die de woning binnen wil.

Nog gezien bij een aantal woning: witte lakens of witte zeilen voor de ramen, aan de buitenkant van de woning. Iets meer investering vraagt zonwerend doek.

Zonwerende folie
Iets duurzamer dan de truc met de aluminiumfolie is het (laten) kleven van zonwerende folie op die ramen die veel zon krijgen. Je verliest nauwelijks licht in de woning, maar blokkeert wel een belangrijk deel van de warmte van de zon.

Bladverliezende planten
Plaats bladverliezende planten voor grote raampartijen die veel zonlicht vangen. Tijdens de warme zomermaanden blokkeren ze een deel van de zonnewarmte – tenminste wanneer ze strategisch geplant zijn – en tijdens de wintermaanden heeft de zon vrij spel om je gratis warmte te leveren. Oriëntatie en passieve zonne-energie spelen een grote rol bij de opwarming van je huis. Je houdt er dan ook best zo veel mogelijk rekening mee.

Luiken en luifels
Luiken voor de ramen passen misschien niet bij jouw idee van mooie architectuur, maar als zonwering houden die panelen wel het zonlicht tegen. Rolluiken, luiken, buitenjaloezieën, luifels en schermen zijn verkrijgbaar in allerlei materialen – hout, metaal, pvc, stof, … - zodat ze bij elke bouwstijl passen. 

Als je nog gaat bouwen of verbouwen, kun je kiezen voor ingebouwde rolluiken. De architect kan in zijn ontwerp ook rekening houden met je wens voor luiken. Als je niet aan de muren of ramen kunt raken, zijn er rolluiken om op te bouwen (als voorzetsysteem). 

Zonneschermen
Als je huis hele grote ramen heeft, zijn screens of zonneschermen als buitenzonwering ideaal. Heel wat nieuwe systemen passen op het kader van de ramen. Er bestaan schermen in een verticaal systeem, maar ook de uitklapbare zonnetenten zijn nog altijd effectief om de warmte buiten te houden. Het voordeel van deze oplossing is dat de warmte de woning vertraagd binnenkomt en dat scheelt enkele graden.

Airco
Als je de warmte op deze manieren echt niet uit de woning kunt houden, kan een airconditioning soelaas bieden. Wees je ervan bewust dat het een energieverslindende oplossing is en laat je bij een aankoop grondig adviseren over de beste oplossing.

Gerelateerde artikels

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer

Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Op het internet of in boeken worden natuurlijke methoden verspreid die niet altijd even efficiënt zijn. Vaak hebben ze zelfs tal van nadelen.
Lees meer

7 must haves voor je terras!

Zomer, tijd dus om ons terras stevig aan te pakken en in te richten om er de komende maanden optimaal van te genieten. Heb je een groot of klein terras aan je woning of een klein balkon? Elk formaat verdient toch dat tikkeltje extra tijdens de zomer. Wij zetten je op weg!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons