Hoeveel kost het plaatsen van een dakkapel?

Wil jij je zolder met schuin dak graag inrichten tot een volwaardige kamer? Dan kun je heel wat plaats winnen door een dakkapel te plaatsen.
Wij overlopen de verschillende soorten dakkapellen, het kostenplaatje en de vergunningen die nodig zijn om er een te plaatsen. 

Prefab of op maat

Wanneer je een dakkapel plaatst, heb je keuze tussen twee opties: prefab of op maat. Bij een prefab dakkapel kun je kiezen tussen een aantal modellen die worden voorgesteld. Het afwerkingsmateriaal en de kleur kun je nadien wel nog zelf bepalen. 

Bij maatwerk heb je meer mogelijkheden in vorm, materiaal, grootte en afwerking. Natuurlijk hangt hier een ander prijskaartje aan vast. De kostprijs van maatwerk is gemiddeld 30% duurder dan bij een vergelijkbaar model in prefab. 

Afwerking

Wat afwerking betreft, kun je bij een dakkapel alle kanten op. 

Wil je een strakke afwerking? Dan kun je kiezen voor gyproc. 

Hou je meer van de landelijke stijl, dan kun je afwerken met hout. 

Ook de buitenkant kan in bijna elk materiaal dat beschikbaar is. Meestal wordt er gekozen voor hout, slidings of leien. 

Vergunning en plaatsing

Overweeg je om een dakkapel te laten plaatsen?
Informeer dan goed bij je gemeente wat de regelgeving is. In een aantal gevallen moet je namelijk een zogenaamde omgevingsvergunning aanvragen. Maar zelfs wanneer een vergunning niet noodzakelijk is, krijg je te maken met regels die in het bouwbesluit zijn vastgelegd. Deze gaan over gezondheid en veiligheidsaspecten. Je goed informeren, is dus de boodschap! 

Wanneer je een vergunning nodig hebt, betekent dit dat je wellicht beroep moet doen op een architect. Daarbovenop is het plaatsen van een dakkapel geen makkelijke klus, dus komt er vaak ook een dakwerker aan te pas. 

Voor het integreren van de dakkapel moet namelijk de dakstructuur onderbroken worden en daar zitten vaak draagbalken in de weg. 

Ten slotte zorgt de dakwerker ook voor een goede waterdichting na plaatsing. 

Kostprijs

De prijs van je dakkapel hangt af van het eventuele maatwerk, de gekozen materialen, de afmetingen en de huidige dakconstructie.

Bij dat laatste speelt ook de bereikbaarheid en de huidige staat van het dak een belangrijke rol.

Om een indicatie te geven: voor een prefab dakkapel van 2,5m op 1,5m betaal je ongeveer 4.000 euro, compleet afgewerkt.

Bron
Hebbes

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons