Hoeveel kan ik aan een lening spenderen?


Een woning kopen of bouwen, het is geen alledaagse gebeurtenis. Juist daarom is het belangrijk dat je systematisch te werk gaat. Een eerste stap is bepalen hoeveel je kan lenen.


Het bedrag dat je kan lenen is niet onbeperkt. Banken maken een inschatting van je leencapaciteit. Maar dit kan je ook zelf inschatten. Bekijk onderstaande factoren en schat op een eenvoudige manier je leencapaciteit in. 


1/3-regel

Een eerste belangrijk aspect is de 1/3-regel, die stelt dat je 33% van je netto-inkomsten mag besteden aan de terugbetaling van leningen. Zo voorzie je genoeg marge voor dagelijkse uitgaven en andere investeringen, zoals verbouwingen. 


Stel: jij en je partner verdienen samen €3.600. Dan mag je volgens deze regel €1.200 per maand afbetalen. Je houdt dan nog €2.400 over om je andere kosten te dekken.


Je levensstijl

Sommige banken gaan nogal soepel om met de 1/3-regel, vooral wanneer je loon bovengemiddeld is. Laat je hier niet te veel door vangen en hou in je achterhoofd dat voor de komende 15 tot 40 jaar een substantieel deel van je budget naar de afbetaling gaat. Je uitgavenpatroon onderzoeken is dus belangrijk. 


Hou gedurende enkele maanden in detail bij wat je uitgeeft. Zo krijg je een duidelijk beeld van je kosten. Probeer je dan in te beelden dat je een bepaald bedrag moet afbetalen. Is dat haalbaar? En waarop ga je dan moeten bezuinigen?


Neem alle kosten in rekening

Vergeet niet dat een eigen woning kosten met zich meebrengt. Zo moet je de onvermijdelijke registratierechten betalen bij je aankoop. Die kosten zijn 5% (klein beschrijf) of 10% (groot beschrijf) van het aankoopbedrag van de woning. Je moet deze kosten, samen met de notariskosten, onmiddellijk bij de aankoop van een woning kunnen neerleggen. 


Aan een woning heb je ook steeds kosten voor verbouwingen en verfraaiingswerken, en de jaarlijkse onroerende voorheffing. Vergeet deze niet mee te rekenen wanneer je je budget maakt. 


Ga uit van het slechtste scenario

Hoe optimistisch je ook bent, het kan verkeren. Je kan een tijdje zonder job vallen, er kunnen onverwachte kosten opduiken of je kan je relatie verliezen. Bouw genoeg marge in, zodat je voldoende kan sparen voor deze onverwachte omstandigheden. 


Wees zeker niet onzinnig optimistisch door te verwachten dat je inkomsten exponentieel zullen stijgen. 


Hoeveel kan je zelf op tafel leggen?

Financiële instellingen geven steeds minder leningen voor 100% of meer van het aankoopbedrag van de woning. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de registratie- en notariskosten in één keer kan betalen. Zorg er dus voor dat je op voorhand een spaarpotje klaar hebt liggen.


Rentevoet en duur van de lening

Hoe lager de rentevoet, hoe hoger je leencapaciteit. De financiële markten bepalen de hoogte van de rentevoeten. Gelukkig is er wel wat marge en kan je door goed te onderhandelen met verschillende banken heel wat voordeel doen. 


Daarnaast is het zo dat hoe langer je leent, hoe lager je maandelijkse aflossing en hoe hoger je leencapaciteit. Maar: hoe langer je leent, hoe meer je in totaal betaalt. 


Bron:

Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij