Hoe de zon weren: met glas of zonnewering?

De zon kan bondgenoot of vijand zijn voor het wooncomfort. Om te vermijden dat ze vijand wordt, is een vorm van zonwering onmisbaar. Maar welke oplossing kies je nu best: zonwerende beglazing of een zonwerend systeem zoals screens of lamellen. Of schuilt de gouden oplossing in een combinatie van beiden?

Zonwering moet toelaten om in alle seizoenen te genieten van zon en zonlicht, zonder overdaad en liefst zonder overdreven zware investeringen en met behoud van het uitzicht. We kennen vandaag twee belangrijke oplossingen om de zon te controleren:

•Zonwerende beglazing
Deze functie wordt toegevoegd aan de beglazing. Het vraagt niet meer of minder dan een folie op de beglazing aan de spouwzijde. De folie is helder en neutraal van aspect. De reflectie is vergelijkbaar met die van hoogrendementsglas. 

•Zonwerende systemen (screens, lamellen)
De mogelijkheden op het vlak van zonwering zijn enorm: binnenzonwering of buitenzonwering, structurele zonwering, … Buitenzonwering is het meest efficiënt, aangezien de zonnestralen al geweerd worden voordat ze het glas bereiken. Buitenzonwering is wel duurder dan binnenzonwering. 

Welke zijn de voordelen?
Zonwerende beglazing is een onzichtbare, onderhoudsvriendelijke en stille oplossing om overdadig zonlicht en zonnewarmte te beheersen. Het is eenvoudig toe te passen en vraagt geen extra plaatsings- of onderhoudskosten. Bovendien kan de zonwerende beglazing gekoppeld worden aan andere glasfuncties zoals thermische isolatie, veiligheidsglas of akoestische isolatie. Met buitenzonwering bepaal je zelf in welke mate je de zon weert: minimaal tijdens de wintermaanden, maximaal tijdens de zomermaanden.

Hoe bereik je de een optimale zonwering?
Zonwerende beglazing
Hier spelen drie parameters een rol:
- U-waarde: de thermische isolatiewaarde
- g-waarde: het percentage zonnewarmte dat het glas door laat
- lichttransmissie: de hoeveelheid daglicht die door de beglazing komt 

Om de g-waarde en lichttransmissie correct te bepalen, is het belangrijk te weten:
 - over welke toepassing het gaat: horizontale of verticale beglazing
 - welk het glasoppervlak is
 - welke de oriëntatie is 

In functie van deze elementen kun je verschillende types isolerend glas kiezen met een hogere of lagere g-waarde en een hogere of lagere lichttransmissie. Voor een groot verticaal raamoppervlak op het zuiden gericht wordt een ander type gekozen dan wanneer ditzelfde raamoppervlak in het dak zit. Voor dakbeglazing moet er rekening mee gehouden worden niet teveel daglicht naar binnen te laten. Voor het verticaal raamoppervlak kijkt de glasspecialist voornamelijk kijken naar de g-waarde.

Zonwerende systemen
Ook bij zonwerende systemen zijn een aantal factoren bepalend in de keuze:
- Esthetische voorkeur: Kies je voor structurele zonwering die boven het raam hangt of schuift of heb je liever een screen die op en neer kan?
- Functie van de ruimte: Bij een leefruimte met uitzicht op de tuin is het aangewezen een systeem te kiezen dat de doorkijk niet verstoort, bijvoorbeeld een luifel. Bij een bureauruimte is het vooral belangrijk dat er geen verblinding optreedt. In dat geval verdient een screen of schuifpaneel de voorkeur.
- Oriëntatie van de ruimte: zonwering voor een noordelijk gericht raam is zinloos. Bij een zuidoost- tot zuidgericht raam staat de zon nooit laag en speelt verblinding geen rol. Een luifel kan hier dus volstaan. Bij zuidwest- en westgerichte ramen kan de zon wel diep in de woning dringen.
- De hoogte van de ramen: Bij lage ramen kun je vrijwel ieder systeem toepassen. Bij grote glasoppervlakken vallen luifels en schuifpanelen al snel uit de boot. In die optiek lijken screens dan het beste alternatief bij de hele grote glaspartijen. 

Aandachtspunten bij screens
De gebruikte doeken voor zonwering bevatten verschillende vezels, die elk hun kenmerken hebben. Acrylvezels isoleren goed, houden UV-stralen tegen, zijn stabiel en gemakkelijk te onderhouden. Polyestervezels zijn dan weer slijtvast en hebben een hoge scheurweerstand. Er zijn ook doeken die volledig doorschijnend, half doorschijnend of verduisterend zijn.

De efficiëntie van een screen heeft ook veel te maken met de kleur. Een donkere kleur absorbeert licht, een lichte kleur weerkaatst licht. Aangezien zonnestralen een vorm van licht zijn, heeft de kleurkeuze dus een belangrijke invloed op de zonwerende kwaliteit van het doek. Een grijs doek bijvoorbeeld reflecteert het zonlicht voor ongeveer 15% en absorbeert het voor 81,3%. Een wit doek echter absorbeert maar 13% van het licht en weerkaatst 66%.

Bepaalde doeken zijn bovendien bedekt met een waterdichte beschermlaag die vuil- en vetwerend is en ook schimmel- en rotbestendig. Er kunnen ook speciale verduisterende doeken voorzien worden, bijvoorbeeld voor toepassingen in een slaapkamer.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons