Hoe breng je een bod uit op een huis?

Een bod uitbrengen op je droomhuis of -appartement is geen kleinigheid. Vanaf het moment dat het bod op de tafel licht, kan je niet meer terug. Je denkt best goed na over je bod en houdt rekening met volgende praktische tips.

Een bod is niet vrijblijvend, hierover ontstaat vaak verwarring. Als de verkoper het bod aanvaardt, is er een akkoord tussen beide partijen en is de verkoop gesloten. Annuleren is niet meer mogelijk, tenzij zowel verkoper als koper hier beiden mee instemmen. Reden te meer dus om goed na te denken over je bod.

Enkele tips voor het uitbrengen van een bod
- Informeer eerst hoeveel geld je kunt lenen bij de bank en bepaal je eigen inbreng. Een bod uitbrengen boven je budget is namelijk zeer riskant.
- Zet je bod op papier zodat er later geen verwarring over kan ontstaan. Voeg ook een vervaldatum toe zodat de verkoper je niet oneindig aan het lijntje houdt.
- Neem eventueel ook opschortende voorwaarden mee op in je bod. Zo kun je bijvoorbeeld laten omschrijven dat de verkoop enkel doorgaat wanneer je een woonkrediet verkrijgt of bij aanwezigheid van een gunstig bodemattest.
- Als een voorschot moet worden betaald, zet dit bedrag dan op een geblokkeerde rekening bij een notaris of immokantoor. Ga nooit in op het voorstel om een voorschot in het zwart te betalen. Hier staan zware straffen op en je kunt je geld verliezen als de verkoop niet doorgaat. 

Houd ook rekening met volgende bijkomende informatie
- Wanneer een verkoper meerdere biedingen ontvangt, mag hij zelf kiezen aan wie hij verkoopt. Hij moet dus niet ingaan op het eerste of hoogste bod. De keuze ligt volledig bij hem, op voorwaarde dat hij zijn akkoord nog niet gegeven heeft aan een van de kopers.
- Wanneer de verkoper het bod nog niet aanvaard heeft, kan de koper zijn bod nog intrekken.
- Zoals eerder vermeld: vanaf het moment dat de verkoper het bod aanvaardt, is de verkoop gesloten. De verkoper kan vanaf dat moment dus ook geen ander, hoger bod meer aanvaarden.
- Wanneer een verkoper verschillende biedingen krijgt, mag hij de prijs van zijn woning nog laten stijgen. Let wel op dat de situatie geen openbare verkoop wordt, want deze moet door een notaris georganiseerd worden. 

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij