Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

België bestaat in veel opzichten uit drie delen en dat is hier niet anders. Afhankelijk van de gemeente kunnen de regels strenger zijn. Het is daarom nuttig om bij de dienst Stedenbouw van uw gemeente om informatie te vragen.

In Vlaanderen


Hier zijn de regels gelukkig het soepelst.

  • Meer dan één tuinhuisje mag, zolang de totale oppervlakte niet meer dan 40 m² bedraagt en ze binnen 30 m van de woning staan.
  • Het tuinhuis mag max. 3,5 m hoog zijn, de kroonlijst max. 2,5 m.
  • Is de oppervlakte van het tuinhuis kleiner dan 30 m², dan moet je geen architect inschakelen.

In Wallonië


Ook hier is de wetgever duidelijk. Je hebt geen stedebouwkundige vergunning nodig op voorwaarde dat:

  • er geen ander tuinhuis is.
  • het tuinhuis op minstens een meter van de perceelgrens staat.
  • het tuinhuis niet zichtbaar is vanop straat (of achter het huis staat).
  • de max. oppervlakte kleiner of gelijk is aan 20 m², de dakgoot niet hoger uitkomt dan 2,5 m en het tuinhuis zelf niet hoger dan 3,5 m.

In Brussel


In Brussel zijn ze het strengst. Om hier een bouwvergunning voor een tuinhuis te vermijden, moet dit:

  • worden gebouwd in een “binnenplaats en tuin” gebied.
  • 3 m of lager zijn (ook rekening houdend met de buren en eventuele gemeenschappelijke muren).
  • een oppervlakte hebben van max 9 m² (projectie van het dak op de grond)

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Ecologie: 6 zaken die gaan veranderen voor vastgoed!

De lockdown van de afgelopen maanden lijkt een grote impact gehad te hebben op ons ecologisch bewustzijn: de woorden ‘ecologie’, ‘verantwoord gedrag’, ‘milieuimpact’ rollen over de tongen en in Frankrijk is er zelfs een ware “groene golf” te zien tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Het lijdt geen twijfel dat alle sectoren getroffen zullen worden door dat bewustzijn… Maar wat is de impact op vastgoed? Als je het ons vraagt…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons