Handleiding: een oude parketvloer renoveren

Er gaat niets boven de charme en authenticiteit van een oude parketvloer. Maar na verloop van tijd vraagt de houten vloer toch om aandacht: grondig opschuren en opnieuw behandelen. Wanneer je een oude woning koopt, gebeurt het zelfs al eens dat de plankenvloer verstopt zit onder een andere vloerafwerking. Dan wordt de klus wat zwaarder, wil je die vloer in ere herstellen. Maar geen zorgen: we loodsen u stap voor stap door het renovatieproces.

Stap 1: Controle bestaande vloer
De eerste stap is een grondige controle van de bestaande parketvloer. Doe dit best enkele dagen voor je de echte vloerrenovatie plant. Ga na of de planken nog goed vast zitten. Zijn er planken bij die gebarsten zijn of schotelen, is het hout aangetast door ongedierte of insecten? Wanneer deze problemen zich stellen voorzie dan de nodige tijd in het renovatieproces om ze op te lossen. Gebarsten planken vervang je, loszittende planken maak je opnieuw vast.

Stap 2: Voorbereiding van de ruimte
Het renovatieproject begint met het volledig vrij maken van de ruimte en het zo stofdicht mogelijk maken van de omgeving. Om een parket te renoveren moet je schuren, en zelfs al met stofafzuiging op de machines is dit karwei nooit volledig stofvrij. Dek daarom te grote voorwerpen die niet uit de ruimte gehaald kunnen worden goed af en durf kieren van deuren afkleven. Zorg dat nog één deur beschikbaar blijft om de ruimte te betreden.

Stap 3: Schuren van de parketvloer
- Voor het schuurwerk voorzie je best twee soorten schuurmachines: een bandschuurmachine voor het grote werk en een kantschuurmachine voor de moeilijk bereikbare plaatsen. Dergelijke professionele apparaten kun je huren in de gespecialiseerde verhuurbedrijven
- Doel van het schuren is vlekken en de bestaande afwerkingslaag te verwijderen
- Schuur altijd in de richting van de nerf, nooit tegen de nerf in
- Schuur in drie stappen: Begin met een grove korrel en eindig met een fijne korrel. Met de ruwe korrel verwijder je de lagen op de vloer, met de gemiddelde korrel schuur je de sporen van de eerste behandeling weg en met de fijne korrel tot slot maak je de vloer klaar voor zijn nieuwe afwerking
- Verwijder het stof van de vloer na iedere schuurbeurt. Gebruik hiervoor een oude stofzuiger en ga eventueel na met een vochtige doek 

Stap 4: dichten van kieren en gaten
Na het schuurwerk dicht je kieren en gaten in en tussen de planken. Hiervoor gebruik je een olie of hars - verkrijgbaar in de houthandel – die je vermengt met het schuurafval. Zo krijg je een pasta die je in de kieren en voegen kunt duwen. Schuur de behandelde plekken na het drogen nog eens licht na

Stap 5: Afwerken van de houten vloer
Voor de afwerking van de vloer heeft u de keuze uit drie verschillende producten: olie, vernis of boenwas. Olie is vandaag de meest populaire en gebruiksvriendelijke oplossing.

  • Olie: Gemakkelijk om aan te brengen en in onderhoud. Breng twee lagen aan met een interval van 36 uur 
  • Vernis: Een economische oplossing met een hoge mechanische weerstand. Specialisten raden vernis aan in druk belopen ruimtes of in ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad (keuken, badkamer). De vernisafwerking benadrukt ieder foutje dat tijdens het schuren optrad. Daarom is het raadzaam de vloerrenovatie in dit geval aan een vakman toe te vertrouwen 
  • Boenwas: Boenwas voedt en beschermt de plankenvloer. Boenwas is minder bestand tegen vlekken en vocht en is dus veeleer geschikt voor de woonkamer of slaapkamers. Breng twee lagen aan met een interval van minimaal 8 uur. Denk er aan de vloer voor het afwerken volledig stofvrij te maken: stofzuigen en dweilen met een licht vochtige doek.
Tip
Werk bij het aanbrengen van de afwerkingslaag in diagonale richting, van de ene hoek naar de andere. Zo kun je altijd via de deur de ruimte verlaten.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons