Een garage of carport? De pro’s en contra’s op een rij..

Garage of carport? Wij helpen je de knoop doorhakken door alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Prijs
- Garage: Een garage is duurder dan een carport. Hoeveel duurder, hangt onder meer af van de afwerkingsgraad.
- Carport: Veel van die posten vallen weg of zijn goedkoper. Minder bouwmaterialen en minder werkuren resulteren in een lagere eindfactuur. 

Ruimte
- Garage: Neemt meer plaats in. Een inpandige garage snoeit in je vierkante meters woonruimte. - Carport: Is compacter en knipt niet in je woonvolume. Los of tegen de woning geplaatst.

Weersinvloeden
- Garage: Scoort beter als bescherming tegen de koude. Je auto is volledig beschermd - ook tegen neerslag.
- Carport: Je auto staat buiten en is dus niet beschermd tegen vriestemperaturen. Ook wind en regen en wind staan niet volledig buitenspel.

Opbergruimte
- Garage: Heeft als grote troef dat het naast een parkeerplaats ook dienst kan doen als berging, wasplaats …
- Carport: In de eerste plaats een parkeerplaats. Je kan wel opbergruimte creëren met een extra berghok. 

Veiligheid
- Garage: Alles zit in een afgesloten ruimte. Zeer veilig dus.
- Carport: Kan niet afgesloten worden en is dus minder veilig.

Architecturaal
- Garage: Gesloten constructie. Pas op dat het qua afwerking geen dure vierkante meters worden.
- Carport: Open constructie die minder licht wegneemt.

Isolatie
- Garage: Bij een garage in het bouwvolume moet je extra aandacht schenken de aan luchtdichtheid en de isolatie van de garagepoort.
- Carport: Bevindt zich buiten het bouwvolume, dus niet van tel.

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons