De voordeur als isolerende factor

Buitendeuren – zowel de voordeur als de achterdeur – kies je best ook op basis van hun isolerende factor (hun U-waarde). Want ook langs de buitendeuren kan veel koude lucht binnen en warme lucht buiten. Habitos.be laat enkele deskundigen aan het woord over goed isolerende buitendeuren. Frans Van Rompaey van Schüco licht toe dat alles begint bij sterk isolerende profielen en panelen. Een vaak gebruikt materiaal om raam- en deurkaders te isoleren, is PU-schuim. “Daarbij is niet alleen de dikte van het schuim belangrijk, maar ook de densiteit – hoe ‘vol’ het schuim is,” vult Maarten Louwies van Hörmann aan.

Coatings en dichtingen
Bij Reynaers werken ze met verschillende materialen. “Naast schuim gebruiken we ook isolerende coatings op de binnenkamers van de profielen en rubberen afdichtingen tussen de profielonderdelen. Het gebeurt dat we een deurpaneel een extra isolerende laag geven langs de binnenzijde van het paneel,” zegt Jelena Verschueren van Reynaers.

U-waarde deur
Wil je als consument een goed isolerende buitendeur, dan moet je op een aantal aspecten letten. “De dichtingen zijn heel belangrijk en je moet kijken naar de Uf-waarden van de profielen en de Up-waarden van de invulpanelen. Veel vragen stellen en de technische fiches van de gewenste deur bekijken kan ook helpen,” geeft Frans van Schüco als tip mee.

Luchtdichte deuren
De deskundigen geven wat luchtdichtheid betreft nog mee dat het belangrijk is dat de deur ook aan de onderzijde voorzien is van een goede afdichting. “Dat betekent dat we almaar vaker gebruik maken van een onderdorpel of vloerdrempel. Dit is een opstapje van maximum 2 cm, voorzien van een dichting. De onderkant van de deur sluit hier mooi op aan. Op die manier is de deur aan de 4 zijden uitgerust met een dichting.”

Geen koudebrug
Zo’n vloerdrempel betekent dat de vloer onder de deur onderbroken is door een klein opstapje. Maarten Louwies: “Deuren zonder die vloerdrempel krijg je aan de onderkant moeilijk afgedicht. Vaak blijf je daar zitten met een kier van een paar mm, waar koude lucht door naar binnen komt. Een koudebrug van jewelste en dus nefast voor je energieverbruik!”

Passiefdeur met certificaat
Voor passiefhuizen en lage energiewoningen bieden verschillende fabrikanten vandaag al deuren met een passiefhuiscertificaat. Zo’n deur heeft een U-waarde van 0,8 of lager. Dus bouwers en verbouwers die zeker willen zijn dat de nieuwe buitendeur de passiefnorm haalt, kiezen best voor een deur met zo een passiefhuiscertificaat.

Deur met carbon
Hörmann lanceert in het najaar een deurenserie met een U-waarde tot 0,45. “Gemaakt van aluminium en carbon. Voor een deur met een Ud-waarde van 0,45 betaal je wel meer dan voor een deur met Ud 0,8. Maar we weten nu al dat we daarmee – voorlopig – de best isolerende deur op de markt hebben.”

Verlijmde onderdelen
Nog een aspect om op te letten, is de manier waarop de onderdelen van de deur samengesteld zijn. Frans Van Rompaey: “Een gedeelde thermische onderbreking vangt namelijk het verschil van uitzetten van binnenprofiel en buitenprofiel op. Zo trekt het deurprofiel niet krom en blijven de dichtingen goed. Ook extra aandacht voor de speciale verlijming van de onderdelen is een voordeel.”

Aluminium versus PVC
Bij profielen van PVC let je best op dezelfde aspecten. Dus de dichtingen, de thermische onderbrekingen en de U-waarden van profiel en paneel. Hou er wel rekening mee dat PVC sneller uitzet dan aluminium. Kies je voor houten deuren dan is de onderbreking en eventuele isolerende laag tussen buitenpaneel en binnenpaneel ook van belang. Ook bij hout telt: hoe lager de U-waarde van de deur, hoe beter.

Juiste plaatsing
Wil je een deur met glas, dan spreekt het voor zich dat ook het glas in de deur goed isoleert. Maarten: “Let er op dat het gebruikte glas goede U-waarden haalt, goed geplaatst wordt in het deurkader, en ook thermisch onderbroken is. Tot slot nog één raad: ook een juiste plaatsing – installatie en afstelling - is heel belangrijk.

Laat de plaatsing van de buitendeur daarom doen door een vakman.” Sommige fabrikanten helpen de vakman een handje door hulpstukken voor een correcte aansluiting van ramen en deuren op de ruwbouw te voorzien. “Reynaconnect is zo een hulpkader om raam- en deurprofielen correct te plaatsen.”

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons