De verschillende materialen voor vloerisolatie

1. Welfsels met isolatie aan onderzijde


Dankzij welfsels met isolatie aan de onderzijde heb je in één beweging een vloer met isolatie. Deze welfsels behouden de thermische inertie, wat niet zo is met isolatie boven de vloer.

2. Isolatieplaten


Isolatieplaten hebben een lage lage lambda-waarde: ze isoleren beter dan isolerende mortels. Je hebt een minder dikke laag nodig voor dezelfde isolatiewaarde. De platen worden bovenop de uitvullingslaag (de chapelaag die over leidingen geplaatst wordt) geplaatst. Op de isolatielaag komt nog nivellerende gewapende chape. Opletten voor koudebruggen aan hoeken, kantjes, rond leidingen, …

3. Isolerende mortels

Er zijn verschillende soorten isolerende mortels:

  • op basis van polystyreenkorrels, gemengd met water en cement: lage lambdawaarde (maar iets hoger dan polyurethaanmortel) en hoge druksterkte (geen wapening nodig in afwerkingschape).
  • op basis van polyurethaan: iets lagere lambdawaarde dan polystyreenmortel.
  • schuimbeton: goedkoop, maar hoge lambda-waarde, kan eigenlijk niet beschouwd worden als isolatiemateriaal.
  • argexbeton (beton vermengd met argexkorrels): draagt bij tot isolerende waarde, maar is geen isolatieproduct in letterlijke zin.
Isolerende mortels worden snel geplaatst: in één beweging plaats je zowel de isolatie als uitvullingschape. De plaatsing is vloeibaar. De isolerende mortel zet zich dus automatisch rond alle leidingen en in hoekjes en kantjes. Het wordt droog geleverd op de werf, in zakvorm of met een silowagen. Daarna meng je de mortel met water en eventueel met cement. 

4. PUR


PUR haalt de laagste lambda-waarde van alle vloerisolatieproducten, maar is niet goedkoop. PUR plaatsen is niet weggelegd voor doe-het-zelvers.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons