Welke primer/grondverf gebruiken en wanneer?


Een goede primer of grondverf neemt vaak een flinke hap uit je budget en kost soms meer dan de bovenlaag. Veel mensen vragen zich dan ook af of een grondlaag wel echt nodig is. Voor een optimaal resultaat is het antwoord volmondig ja! Hier lees je waarom.


Twee bijzondere eigenschappen


Een kwalitatieve primer heeft 2 specifieke eigenschappen. Een goede grondverf zuigt geen verf op en zal er ook voor zorgen dat vuile deeltjes niet tot de afwerklaag kunnen doordringen. 


Feit 1: Als je een bepleisterde muur gaat schilderen, zal je afwerklaag diep in het pleister gezogen worden. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit een zeer mager resultaat zal opleveren en dat er vaak nog strepen van de rolbanen zichtbaar zullen zijn. Een primer zorgt hier voor een oplossing. 


Feit 2: Zelfs op een poreuze ondergrond zal de primer ervoor zorgen dat er van inzuiging geen sprake is. Een primer kan dan ook op gipsplaten, bakstenen of pleisterwerk. Met een goede grondverf heb je een beter resultaat en minder verf voor je bovenlaag nodig. 


Feit 3: Als je strepen of vlekken op een bestaande muur gewoon gaat overschilderen met een nieuwe afwerklaag, dan bestaat de kans dat deze vlekken gaan doorschijnen. Met een grondverf voorkom je dit onheil. Primers blokkeren immers deze vuile delen en zorgen ervoor dat ze niet kunnen doorschijnen in de afwerklaag. Zowel bij pleister- als bij houtwerk is primer een goede oplossing. 


3 tips om aan de slag te gaan met grondverf


  1. Vraag bij de verfspecialist steeds na welke primer/grondverf geschikt is voor het materiaal/structuur dat je gaat schilderen. Hout heeft bijvoorbeeld een andere primer nodig dan aluminium. Laat je adviseren voor een optimaal resultaat. 


  2. Grondverf kan je laten aankleuren. Zo heb je uiteindelijk minder verf voor je afwerklaag nodig. Dit kan voor een fikse besparing zorgen. 


  3. Ga uit van één grondlaag en twee afwerklagen. 


Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons