Welke primer/grondverf gebruiken en wanneer?


Een goede primer of grondverf neemt vaak een flinke hap uit je budget en kost soms meer dan de bovenlaag. Veel mensen vragen zich dan ook af of een grondlaag wel echt nodig is. Voor een optimaal resultaat is het antwoord volmondig ja! Hier lees je waarom.


Twee bijzondere eigenschappen


Een kwalitatieve primer heeft 2 specifieke eigenschappen. Een goede grondverf zuigt geen verf op en zal er ook voor zorgen dat vuile deeltjes niet tot de afwerklaag kunnen doordringen. 


Feit 1: Als je een bepleisterde muur gaat schilderen, zal je afwerklaag diep in het pleister gezogen worden. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit een zeer mager resultaat zal opleveren en dat er vaak nog strepen van de rolbanen zichtbaar zullen zijn. Een primer zorgt hier voor een oplossing. 


Feit 2: Zelfs op een poreuze ondergrond zal de primer ervoor zorgen dat er van inzuiging geen sprake is. Een primer kan dan ook op gipsplaten, bakstenen of pleisterwerk. Met een goede grondverf heb je een beter resultaat en minder verf voor je bovenlaag nodig. 


Feit 3: Als je strepen of vlekken op een bestaande muur gewoon gaat overschilderen met een nieuwe afwerklaag, dan bestaat de kans dat deze vlekken gaan doorschijnen. Met een grondverf voorkom je dit onheil. Primers blokkeren immers deze vuile delen en zorgen ervoor dat ze niet kunnen doorschijnen in de afwerklaag. Zowel bij pleister- als bij houtwerk is primer een goede oplossing. 


3 tips om aan de slag te gaan met grondverf


  1. Vraag bij de verfspecialist steeds na welke primer/grondverf geschikt is voor het materiaal/structuur dat je gaat schilderen. Hout heeft bijvoorbeeld een andere primer nodig dan aluminium. Laat je adviseren voor een optimaal resultaat. 


  2. Grondverf kan je laten aankleuren. Zo heb je uiteindelijk minder verf voor je afwerklaag nodig. Dit kan voor een fikse besparing zorgen. 


  3. Ga uit van één grondlaag en twee afwerklagen. 


Bron:
Immovlan


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag