Schenkingen van onroerend goed: Waarom exploderen de cijfers in België?

Als het om vastgoedschenkingen gaat, zijn de cijfers in België en vooral in het zuiden explosief gestegen. De vraag is waarom Belgen zo geneigd zijn om hun onroerend goed weg te geven…
In Wallonië telden notarissen tot 20 schenkingen van eigendommen per dag, d.w.z. een totaal van 5.838 tussen 1 januari en 30 november vorig jaar. Dit is een stijging van 28% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook in de andere drie gewesten is deze trend merkbaar: + 11,8% in Vlaanderen en + 2,4% in Brussel.

Waarom zo’n sterke stijging in Wallonië?

Deze zeer sterke stijging kan worden verklaard door een wijziging in de belastingheffing op vastgoedschenkingen in Wallonië, die Fednot in een persbericht heeft toegelicht. In september 2018 heeft Wallonië de belasting op schenkingen in onroerend goed gewijzigd. De schenkingsrechten zijn naar beneden bijgesteld en het aantal belastingschijven is verminderd.

Donaties, de ideale manier om belastingen te vermijden?

Volgens het Koninklijk Verbond van Belgische Notarissen zijn schenkingen over het algemeen “de ideale manier om iemands nalatenschap te plannen en de betaling van aanzienlijke successierechten aan zijn verwanten te vermijden“. Met een schenking kunt u tijdens uw leven een appartement of een huis aan uw kinderen of kleinkinderen schenken om te voorkomen dat u aanzienlijke successierechten moet betalen.

“Het is interessant om een schenking te doen als je familieleden materieel wilt helpen en tegelijkertijd de belastingdruk op hun schouders wilt verminderen op het moment dat je overlijdt”, legt notaris Sébastien Dupuis uit, die in het persbericht wordt geciteerd. Schenkingen van onroerend goed moeten bij notariële akte worden gedaan, wat niet het geval is bij schenkingen van roerende goederen.

Gerelateerde artikels

Wat zijn successierechten en welke impact hebben ze op je erfenis?

Successierechten, of erfbelasting, zijn een vorm van belasting op de waarde van de gekregen goederen bij een erfenis. 

Niemand houdt van belastingen, zeker niet wanneer ze komen kijken bij een erfenis van een ouder of een naaste. Jammer genoeg kan je er echter niet aan onderuit en is het dus best om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Lees meer

Je hebt onroerend goed geërfd. Wat nu? Hoe zit het met de successierechten?

Erven is steeds een tweesnijdend zwaard. Een situatie van krijgen en verliezen. Omdat velen in zo’n zware periode geen zin hebben om een lastig verkoopproces door te maken helpen wij je graag een handje met alles op een rijtje te zetten.
Lees meer

Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons