Moet je na het pleisteren wachten om te verven?


Half jaartje wachten

Het klopt dat een muur goed droog moet zijn vooraleer je begint met verven.
Hoe lang pleisterwerk moet drogen, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid bouwvocht en het weer. Door de band genomen, wacht je het best minstens een half jaar om de muren te decoreren. Voor een nieuwbouw kan het zeker geen kwaad om een ruimere marge te nemen.

Vermijd afbladderen

Als je te snel met schilderen begint, kan dit problemen opleveren.
Een te hoge vochtigheid van de ondergrond heeft een nadelige invloed op de hechting van de verf, zelfs als je waterbestendige verf gebruikt. Na verloop van tijd kan deze verf gaan afbladderen. Om na te gaan of je muren droog zijn, bestaan er speciale, maar dure vochtigheidsmeters. Misschien kan je er wel een lenen bij een schilder of winkel?

Barstjes

Een nieuwe woning is bovendien soms nog onderhevig aan zetting, waardoor er op de zwakste plaatsen kleine barsten kunnen ontstaan. Als je te snel met schilderen begint, kan dit problemen opleveren: bijwerken van deze delen is uiteraard veel gemakkelijker indien ze nog onbeschilderd zijn.

Bouwdrogers

Kan je toch niet zolang wachten? Met bouwdrogers kan je het droogproces van de bepleistering versnellen. Het gevaar schuilt erin dat het oppervlak na een tijdje droog uitziet, terwijl het onderste gedeelte van de pleisterlaag en de stenen daaronder nog een te grote hoeveelheid vocht bevatten. Dit uit zich in vocht aan de oppervlakte van de bepleistering, korte tijd na het uitschakelen van de bouwdrogers. Een natuurlijke droging valt dan ook altijd te verkiezen boven het plaatsen van bouwdrogers.

Gordijnen als spons

Toch wordt de droogtijd van muurbepleistering keer op keer onderschat. Hoeveel overenthousiaste nieuwbouwers hebben al niet moeten vaststellen dat hun gordijnen na enkele maanden gekrompen waren? Reden: het vocht dat nog uit de muren kwam vond een gastvrije 'spons' in de gordijnen. Een gewaarschuwd man is er twee waard!

Bron
Livios


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag