Een zwembad in de tuin: een stedenbouwkundige vergunning nodig of niet?

Wallonië heeft de regels versoepeld voor zij die een zwembad in hun tuin willen. Da’s goed nieuws, ook al blijven er bepaalde spelregels van kracht voor wie geen stedenbouwkundige vergunning wil aanvragen. En hoe zit het in Vlaanderen?

De CoDT (code du développement territorial, de Waalse stedenbouwkundige dienst) heeft een aantal regels voor het hebben van een zwembad versoepeld. Dankzij de nieuwe regelgeving hoeven veel mensen geen stedenbouwkundige aanvraag meer te doen, of toch op voorwaarde dat het wateroppervlak binnen 75m² blijft.

Zelfdragend zwembad

Voor zelfdragende of niet-ingegraven zwembaden geldt: ze moeten in de tuin of op de koer van de woning staan, op minstens 1 meter van de perceelgrens en niet zichtbaar zijn vanop straat.

Ingegraven zwembad

Is het zwembad (half) ingegraven, dan moet dat eveneens in de tuin of de koer zijn en mag er geen enkel ander zwembad op het eigendom staan. Het gebruik van het bad moet ook strikt privé zijn en het mag niet afgedekt worden door grote structuren. Concreet: het mag wel als het om een telescopische, vouwbare of oprolbare afdekking gaat maar dan enkel als deze niet hoger is dan 3,5 meter. Ook dit bad mag niet zichtbaar zijn vanop straat en de minimumafstand tot de perceelgrens (gemeten vanaf de boord van het zwembad) moet minstens 3 meter bedragen.

Andere voorwaarden: de uitgegraven aarde als gevolg van de installatie moet gelijkmatig verdeeld worden (het natuurlijke reliëf van de tuin moet behouden blijven) en eventuele veiligheidsvoorzieningen mogen niet hoger zijn dan 2 meter.

Gemeentes hebben weinig inspraak

Wie aan al deze voorwaarden voldoet, hoeft geen stedenbouwkundige aanvraag in te dienen. Is er toch een voorwaarde die niet kan worden ingelost, is een vergunning aanvragen nodig maar je hoeft er geen architect voor in te schakelen. Dan is het de gemeente die al dan geen groen licht geeft.

En in Vlaanderen?

In Vlaanderen kan de aanleg van een niet–overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad…) vrijgesteld zijn van vergunning tot maximaal 80 m² per goed in de zij- en achtertuin. Al bestaande niet-overdekte constructies zoals terrassen, siervijvers of zwembaden, moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte. Strikt noodzakelijke toegangen en opritten worden niet meegeteld.

De vrijstelling kan enkel gelden voor constructies die:

-geen bouwvolume hebben

-niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld komen

-1 meter van de perceelgrens verwijderd blijven

-minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn

-niet in een kwetsbaar gebied liggen

Een voorbeeld:

De familie Van Rossum droomt al jaren van een zwembad in de tuin. Momenteel hebben ze al een kleine siervijver van 15m² en een terras van 20 m². Hun plannen hebben betrekking op het aanleggen van een zwembad van 45m². Vermits 15 + 20 + 45 gelijk is aan 80 kunnen ze het zwembad aanleggen zonder vergunning.

Let op: een vrijstelling is enkel mogelijk indien voldaan wordt aan de pdf bestand checklist (47 kB). Doe navraag bij uw gemeente.

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons