De verschillende materialen voor vloerisolatie

1. Welfsels met isolatie aan onderzijde


Dankzij welfsels met isolatie aan de onderzijde heb je in één beweging een vloer met isolatie. Deze welfsels behouden de thermische inertie, wat niet zo is met isolatie boven de vloer.

2. Isolatieplaten


Isolatieplaten hebben een lage lage lambda-waarde: ze isoleren beter dan isolerende mortels. Je hebt een minder dikke laag nodig voor dezelfde isolatiewaarde. De platen worden bovenop de uitvullingslaag (de chapelaag die over leidingen geplaatst wordt) geplaatst. Op de isolatielaag komt nog nivellerende gewapende chape. Opletten voor koudebruggen aan hoeken, kantjes, rond leidingen, …

3. Isolerende mortels

Er zijn verschillende soorten isolerende mortels:

  • op basis van polystyreenkorrels, gemengd met water en cement: lage lambdawaarde (maar iets hoger dan polyurethaanmortel) en hoge druksterkte (geen wapening nodig in afwerkingschape).
  • op basis van polyurethaan: iets lagere lambdawaarde dan polystyreenmortel.
  • schuimbeton: goedkoop, maar hoge lambda-waarde, kan eigenlijk niet beschouwd worden als isolatiemateriaal.
  • argexbeton (beton vermengd met argexkorrels): draagt bij tot isolerende waarde, maar is geen isolatieproduct in letterlijke zin.
Isolerende mortels worden snel geplaatst: in één beweging plaats je zowel de isolatie als uitvullingschape. De plaatsing is vloeibaar. De isolerende mortel zet zich dus automatisch rond alle leidingen en in hoekjes en kantjes. Het wordt droog geleverd op de werf, in zakvorm of met een silowagen. Daarna meng je de mortel met water en eventueel met cement. 

4. PUR


PUR haalt de laagste lambda-waarde van alle vloerisolatieproducten, maar is niet goedkoop. PUR plaatsen is niet weggelegd voor doe-het-zelvers.

Bron
Livios

Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag