6% BTW op afbraak en heropbouw: nu is het moment!!

Je oude huis renoveren, uitbreiden, een nieuwe woning laten bouwen, een bouwgrond vinden… Het is soms moeilijk om de juiste keuze te maken! Goed nieuws! Onlangs besliste de Ministerraad om de toepassing van het verlaagde BTW-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw uit te breiden , en dat voor de jaren 2021 en 2022.
Je hebt dus meer keuze; je kan simpelweg je woning laten afbreken en het huis van je dromen laten bouwen op je eigen terrein. Sinds januari 2021 is het tarief van 6% BTW immers van toepassing op het hele grondgebied (en dus niet enkel in 32 stedelijke zones, zoals eerder het geval was); en dat niet enkel voor zij die zelf afbreken en heropbouwen, maar ook voor zij die een nieuw huis kopen na de afbraak van een oud gebouw.

Dat breidt ook de zoekmogelijkheden van kandidaat-kopers van een grond uit, die in hun zoekcriteria oude huizen, schuren en andere afbraakpanden kunnen opnemen! Afbraak en heropbouw is bijzonder nuttig voor oude huizen waarvoor het duurder zou zijn om te renoveren dan ze simpelweg af te breken en opnieuw te bouwen, dankzij het BTW-tarief van 6%.

Als je twijfelt tussen de renovatie van je woning en de bouw van een nieuwe gezinswoning, moet je eerst en vooral weten dat de nieuwbouw meteen aan de nieuwste energienormen voldoet en al je verwachtingen op esthetisch vlak inlost. Je moet niet langer tevreden zijn met een oude woning die vernieuwd is; hier krijg je exact wat je wil!

Wanneer je voortaan beslist om een project te starten voor een sleutel-op-de-deur nieuwbouw ter vervanging van een bestaande constructie, moet je eerst denken aan de afbraak van je oude woning. En in tegenstelling tot bestaande vooroordelen, is de afbraak en afvoer van het puin niet zo’n grote kost als je zou denken!

Wacht dus niet langer om je bouwaanvraag in te dienen; zo geniet je van deze BTW-verlaging.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons