6% BTW op afbraak en heropbouw: nu is het moment!!

Je oude huis renoveren, uitbreiden, een nieuwe woning laten bouwen, een bouwgrond vinden… Het is soms moeilijk om de juiste keuze te maken! Goed nieuws! Onlangs besliste de Ministerraad om de toepassing van het verlaagde BTW-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw uit te breiden , en dat voor de jaren 2021 en 2022.
Je hebt dus meer keuze; je kan simpelweg je woning laten afbreken en het huis van je dromen laten bouwen op je eigen terrein. Sinds januari 2021 is het tarief van 6% BTW immers van toepassing op het hele grondgebied (en dus niet enkel in 32 stedelijke zones, zoals eerder het geval was); en dat niet enkel voor zij die zelf afbreken en heropbouwen, maar ook voor zij die een nieuw huis kopen na de afbraak van een oud gebouw.

Dat breidt ook de zoekmogelijkheden van kandidaat-kopers van een grond uit, die in hun zoekcriteria oude huizen, schuren en andere afbraakpanden kunnen opnemen! Afbraak en heropbouw is bijzonder nuttig voor oude huizen waarvoor het duurder zou zijn om te renoveren dan ze simpelweg af te breken en opnieuw te bouwen, dankzij het BTW-tarief van 6%.

Als je twijfelt tussen de renovatie van je woning en de bouw van een nieuwe gezinswoning, moet je eerst en vooral weten dat de nieuwbouw meteen aan de nieuwste energienormen voldoet en al je verwachtingen op esthetisch vlak inlost. Je moet niet langer tevreden zijn met een oude woning die vernieuwd is; hier krijg je exact wat je wil!

Wanneer je voortaan beslist om een project te starten voor een sleutel-op-de-deur nieuwbouw ter vervanging van een bestaande constructie, moet je eerst denken aan de afbraak van je oude woning. En in tegenstelling tot bestaande vooroordelen, is de afbraak en afvoer van het puin niet zo’n grote kost als je zou denken!

Wacht dus niet langer om je bouwaanvraag in te dienen; zo geniet je van deze BTW-verlaging.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Wat kost een EPB-verslaggever?

Als je bouwt of uitgebreid renoveert, moet je een EPB-verslaggever inschakelen. Hij of zij zorgt ervoor dat jouw project in orde is met de energetische eisen. Gezien die eisen blijven verstrengen, is het belang van een goede EPB-verslaggever ook toegenomen. Maar hoeveel betaal je voor een EPB-verslaggever? We vroegen het aan Jorn Van Herck, afdelingshoofd EPB bij studiebureau Enerdo.
Lees meer

3 verzekeringen die tussen kunnen komen bij problemen met je nieuwbouw!

Als je problemen hebt met de bouw van je nieuwbouwwoning kan je wel eens een beroep doen op een verzekering. Denk daarbij bv. maar aan het geval dat je het slachtoffer werd van vandalisme of dat je aannemer en/of architect in de fout gingen. Bij wie kan je dan eventueel aankloppen?Lees meer

Registratiebelasting of btw op de aankoop van een bouwgrond?

Op de aankoop van een grond moet u in principe registratiebelasting betalen. Maar als u een grond met een nieuwbouw koopt, kan op het grondgedeelte btw verschuldigd zijn.
Lees meer

Kant-en-klaar bouwen? Dit betekent het voor je budget!

Overweeg je om met een sleutel-op-de-deurfirma in zee te gaan? Het grootste financiële voordeel is misschien wel dat je op voorhand al exact weet wat je nieuwe huis of appartement zal kosten. Wil je vooral goedkoop bouwen? Dan ga je beter met een eigen architect en aannemer aan de slag. Ontdek hier wat kant-en-klaar bouwen betekent voor jouw budget.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons