Een rolluik voor elke woning: 3 types

Je kiest uit drie rolluiksystemen: inbouw, opbouw en voorzet. Afhankelijk van nieuwbouw of renovatie is de keuze al wat beperkter.

Inbouwrolluiken
Bij dit type rolluik heb je een uitsparing nodig boven je ramen en deuren. Deze bevindt zich achter de gevelsteen en is afgewerkt met een omkasting. Vooral bij nieuwbouw is dit systeem een goede keuze. De uitsparing wordt meteen voorzien en alles zit netjes weggeborgen. Bij een renovatie komen er breekwerken aan te pas om tot hetzelfde resultaat te komen.

Vergeet de omkasting niet te isoleren met een kunststofplaat of minerale wol. Achteraf is dit heel wat moeilijker.

Opbouwrolluiken

Een systeem dat minder plaats inneemt dan het bovenstaande type. De uitsparing in de muur moet dus niet zo groot zijn. De rolluikkast en het raam vormen één geheel. De rolluik wordt achter het raamkozijn gemonteerd. Voorzetrolluiken

Dit type wordt geplaatst aan de buitengevel. Voor het raam dus. Twee verschillende plaatsingen zijn mogelijk:
 - ‘Op de dag’ -plaatsing: de omkasting staat net boven de ramen en deuren. Zichtbaar op de buitenmuur.
 - ‘In de dag’: de omkasting staat net voor het raamprofiel. Een gedeelte zit onder de buitenmuur. De achterzijde van de kast zit gedeeltelijk voor het glas. 

Materialen
De lamellen zijn verkrijgbaar in aluminium of pvc. Elk materiaal heeft zo zijn voordelen. Rolluiken uit pvc zijn goedkoper. Maar aluminium isoleert beter. Ook op gebied van veiligheid heeft aluminium een streepje voor.

Bron:
hebbes.be

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons