1 op 3 jongeren krijgt hulp van familie voor eigen woning

Vooral de jongeren tussen 25 tot 34 jaar kunnen hun droom van een eigen woning moeilijk realiseren. Een te klein startkapitaal in combinatie met de verstrengde houding van de banken maakt het moeilijker om een woonlening af te sluiten. Bij 1 op de 3 helpen de (groot)ouders, met geld of een bouwgrond.

In aanloop van Batibouw deden diverse instanties onderzoek naar de financiële mogelijkheden van de kandidaat bouwers en –kopers. Opvallende gemene deler is dat veel jongeren de hulp van de ouders of grootouders nodig hebben om een eigen woning te kunnen kopen of bouwen. Zo blijkt uit een studie van Woningen Blavier dat een vierde van de kopers of bouwers geld of een bouwgrond krijgt van de familie. Voor de jongste generatie van 24 tot 35 jarigen is dat zelfs 1 op 3.

Voor nieuwbouw blijkt de nood aan familiale hulp nog groter te zijn. Uit een enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en Livios blijkt dat wie concrete bouwplannen heeft doorgaans over belangrijke eigen middelen en een bouwgrond beschikt. Zo bezit 71 procent van de bouwers meer dan 80.000 euro eigen middelen en 59 procent zelfs over meer dan 100.000 euro. ‘In belangrijke mate deden zij daarvoor een beroep op familie. Ongeveer 35 procent van de ondervraagden spaarde de eigen middelen bij elkaar op eigen kracht maar 65 procent kreeg geld of bouwgrond van familie’, klinkt het.

Min 35 jaar
Uit de enquête van Woningen Blavier blijkt dat vooral de jongste generatie geld te kort komt: bijna 3 op 4 van de 24- tot 35-jarigen heeft een budget van minder dan 250.000 euro om een eigen woning te kopen of te bouwen. ‘Omdat een eigen woning bouwen vaak meer dan 250.000 euro kost en 18 procent van de min 35 jarigen kiest voor nieuwbouw, stelt het financieringsprobleem zich het scherpst voor deze generatie’, zegt Stefan Hallez, woordvoerder van Woningen Blavier. ‘Nochtans kan er door de rentedaling voor een zelfde maandelijkse betaling een groter bedrag ontleend worden.’ Hallez geeft het voorbeeld van een lening op 20 jaar met een vast rentevoet. Voor een leninglast van ongeveer 1.200 euro per maand kon twee jaar geleden 200.000 euro ontleend worden, vandaag is dat al 230.000 euro.

Beperkt startkapitaal
Maar potentiële kopers of bouwers hebben te weinig eigen middelen: slechts 1 op 3 van de 25- tot 34-jarigen heeft een startkapitaal meer dan 50.000 euro per project. Daardoor ziet bijna de helft van hen zich verplicht om twee derden van de som tot de volledige som te lenen. Maar door de verstrengde houding van de banken is het niet eenvoudig een hypothecaire lening af te sluiten of om het benodigde bedrag van de bank te krijgen. En dat geldt niet alleen voor de jongste generatie. Uit de studie van Woningen Blavier blijkt dat 1 op 3 mensen met bouw- of koopplannen het moeilijk vindt om een lening af te sluiten en 1 op 5 krijgt het nodige bedrag niet van de bank.

Ook de bouwsector pleit voor een minder streng kredietbeleid bij de banken. De Vlaamse Confederatie Bouw dringt erop aan dat de Nationale Bank op korte termijn aan de banken het signaal geeft dat zij van de kandidaat-bouwers minder inbreng moeten eisen en dat zij een groter deel van het kapitaal kunnen lenen zonder extra risico’s te nemen. Volgens het VCB moeten ook gezinnen die minder eigen inbreng kunnen leveren, nu gebruik kunnen maken van de historisch lage hypothecaire rente. ‘Dat moet kunnen want onlangs heeft de Nationale Bank gesteld dat de vastgoedprijzen in België niet overgewaardeerd zijn’, aldus VCB.

Fiscale voordelen
Jongeren rekenen overigens steeds minder op steun van de overheid om hun plannen te realiseren. Dat blijkt uit een enquête van Reynaers Aluminium. Van de jongeren die op een termijn van 5 jaar of langer een eigen stek ambiëren – jonge twintigers tot 30 jaar – denkt slechts 1 op 4 nog op fiscale steunmaatregelen van de overheid te kunnen rekenen om een eigen woning te verwerven. Dat cijfer ligt aanzienlijk hoger bij diegenen die op kortere termijn plannen hebben of al een woning bouwden of kochten. Bijna 2 op 3 zegt deze steun nodig te hebben om een eigen huis te kunnen bezitten. ‘De vermindering van overheidssteun heeft vooral een psychologisch effect op Belgen die tot eind vorig jaar nog rekenden op een forse woonbonus en andere overheidssteun voor de financiering van hun(ver)bouwproject’, zegt Bert Geerinckx, algemeen directeur van Reynaers Aluminium. ‘Dit is niet langer het geval bij jonge mensen die pas starten met het uitstippelen van hun financiële traject voor het verwerven van een eigen woning. Zij houden geen rekening meer met wat in het verleden aan voordelen speelde en vertrekken louter vanuit hun eigen mogelijkheden.’

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Wat zijn successierechten en welke impact hebben ze op je erfenis?

Successierechten, of erfbelasting, zijn een vorm van belasting op de waarde van de gekregen goederen bij een erfenis. 

Niemand houdt van belastingen, zeker niet wanneer ze komen kijken bij een erfenis van een ouder of een naaste. Jammer genoeg kan je er echter niet aan onderuit en is het dus best om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Lees meer

Je hebt onroerend goed geërfd. Wat nu? Hoe zit het met de successierechten?

Erven is steeds een tweesnijdend zwaard. Een situatie van krijgen en verliezen. Omdat velen in zo’n zware periode geen zin hebben om een lastig verkoopproces door te maken helpen wij je graag een handje met alles op een rijtje te zetten.
Lees meer

Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons