Woninghonger redt kantoormarkt Brussel

De leegstand van kantoren in de Brusselse centrumwijken is gedaald tot 6 procent. Dat is even veel als net voor de start van de crisis in 2008. Niet een sterkere vraag naar kantoorruimte maar vooral de massale ombouw van kantoren tot appartementen heeft daartoe geleid. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedconsultant CBRE.

Het is vooral de sterke vraag naar woningen die het overschot aan kantoren in de Brusselse centrumwijken (Vijfhoek, Leopoldswijk, Louiza...) snel doet dalen. 80.000 m2 aan leegstaande kantoren - het equivalent van een van de twee Belgacom-torens in de Noordwijk - werd in 2013 omgebouwd tot appartementen.

Sinds 2008 is al ruim 500.000 m² aan kantoren geconverteerd naar huisvesting in het Brussels Gewest. Dat is het equivalent van ruim tweemaal de Financietoren.

Toch blijft de leegstand op de Brusselse kantorenmarkt (Brussels Gewest plus Vlaamse en Waalse rand) nog steeds op 11 procent. Die lege kantoren zijn voornamelijk terug te vinden in de Brusselse buitenwijken en de Vlaamse rand. Als men de verdoken leegstand, de ruimte die bedrijven niet meer nodig hebben maar nog betalen, meetelt, moet het leegstandspercentage nog beduidend hoger zijn.

Het overaanbod aan kantoren in de omgeving van Zaventem, doet heel wat bedrijven die kant opkijken. Opvallend is de populariteit van kantoren nabij de luchthaven. In het Airport Plaza van CBRE Global Investors, langs de Brusselse Ring aan de afrit voor de luchthaven, werden de meeste huurtransacties getekend. Deloitte bouwt zijn nieuwe hoofdzetel van 34.000 m² net naast de luchthaventerminal, met zicht op de tarmac.

De vraag naar kantoren in Brussel zal volgens CBRE in Brussel uitkomen op 400.000 m². Voor 2014 verwacht CBRE een kantooropname van 450.000 m². Als het economisch herstel doorzet, worden meer transacties verwacht vanwege de bedrijven. Maar 2014 komt mogelijk te vroeg.

Regionaal
De regionale steden kregen met 180.000 m² nagenoeg de helft minder kantooropname te verwerken dan in 2012. De vraag naar kantoren in Antwerpen zal dit jaar uitkomen op 65.000 m² (118.000 m² in 2012). Ook Mechelen, Leuven en Luik doen het opvallend minder goed dan een jaar eerder, met een kantooropname van respectievelijk 16.000 m², 13.000 m² en 10.000 m².

Gent is de opvallende uitzondering, met 60.000 m² aan kantoortransacties in 2013. De Gentse kantorenmarkt is in volle expansie, met verschillende projecten doorheen de stad. Naast de Ghelamco Arena, het nieuwe Gentse voetbalstadion, wordt voor 28.000 m² aan nieuwe kantoren gebouwd. Onder meer Partena (6.000 m²), Attentia (5.000 m²) en PWC (3.300 m²) zullen vanaf 2014 deze kantoren in gebruik nemen. De AA Toren in het technologiepark van Zwijnaarde is de recentste ontwikkeling van de MG Groep, en werd recent voor een gedeelte verhuurd aan TP Vision Belgium (7.700 m²) en de Universiteit van Gent.

Investeringen
In 2013 zal het investeringsvolume in Belgisch vastgoed uitkomen op meer dan 2 miljard euro (1,9 miljard in 2012).

Opvallend is de hernieuwde populariteit van kantoren, die nagenoeg 60 procent van het investeringsvolume vertegenwoordigen. Er werd voor 1 miljard euro geïnvesteerd in Brussels kantorenvastgoed, en een 200 miljoen euro in regionale kantoren. Ook de interesse in winkelvastgoed blijft groot, met een investeringsvolume van 400 miljoen euro.

De belangrijkste transactie was de verkoop van het Belair-gebouw door CBRE, de nieuwe hoofdzetel van de Federale Politie in Brussel, voor meer dan 300 miljoen euro.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons