Woninghonger redt kantoormarkt Brussel

De leegstand van kantoren in de Brusselse centrumwijken is gedaald tot 6 procent. Dat is even veel als net voor de start van de crisis in 2008. Niet een sterkere vraag naar kantoorruimte maar vooral de massale ombouw van kantoren tot appartementen heeft daartoe geleid. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedconsultant CBRE.

Het is vooral de sterke vraag naar woningen die het overschot aan kantoren in de Brusselse centrumwijken (Vijfhoek, Leopoldswijk, Louiza...) snel doet dalen. 80.000 m2 aan leegstaande kantoren - het equivalent van een van de twee Belgacom-torens in de Noordwijk - werd in 2013 omgebouwd tot appartementen.

Sinds 2008 is al ruim 500.000 m² aan kantoren geconverteerd naar huisvesting in het Brussels Gewest. Dat is het equivalent van ruim tweemaal de Financietoren.

Toch blijft de leegstand op de Brusselse kantorenmarkt (Brussels Gewest plus Vlaamse en Waalse rand) nog steeds op 11 procent. Die lege kantoren zijn voornamelijk terug te vinden in de Brusselse buitenwijken en de Vlaamse rand. Als men de verdoken leegstand, de ruimte die bedrijven niet meer nodig hebben maar nog betalen, meetelt, moet het leegstandspercentage nog beduidend hoger zijn.

Het overaanbod aan kantoren in de omgeving van Zaventem, doet heel wat bedrijven die kant opkijken. Opvallend is de populariteit van kantoren nabij de luchthaven. In het Airport Plaza van CBRE Global Investors, langs de Brusselse Ring aan de afrit voor de luchthaven, werden de meeste huurtransacties getekend. Deloitte bouwt zijn nieuwe hoofdzetel van 34.000 m² net naast de luchthaventerminal, met zicht op de tarmac.

De vraag naar kantoren in Brussel zal volgens CBRE in Brussel uitkomen op 400.000 m². Voor 2014 verwacht CBRE een kantooropname van 450.000 m². Als het economisch herstel doorzet, worden meer transacties verwacht vanwege de bedrijven. Maar 2014 komt mogelijk te vroeg.

Regionaal
De regionale steden kregen met 180.000 m² nagenoeg de helft minder kantooropname te verwerken dan in 2012. De vraag naar kantoren in Antwerpen zal dit jaar uitkomen op 65.000 m² (118.000 m² in 2012). Ook Mechelen, Leuven en Luik doen het opvallend minder goed dan een jaar eerder, met een kantooropname van respectievelijk 16.000 m², 13.000 m² en 10.000 m².

Gent is de opvallende uitzondering, met 60.000 m² aan kantoortransacties in 2013. De Gentse kantorenmarkt is in volle expansie, met verschillende projecten doorheen de stad. Naast de Ghelamco Arena, het nieuwe Gentse voetbalstadion, wordt voor 28.000 m² aan nieuwe kantoren gebouwd. Onder meer Partena (6.000 m²), Attentia (5.000 m²) en PWC (3.300 m²) zullen vanaf 2014 deze kantoren in gebruik nemen. De AA Toren in het technologiepark van Zwijnaarde is de recentste ontwikkeling van de MG Groep, en werd recent voor een gedeelte verhuurd aan TP Vision Belgium (7.700 m²) en de Universiteit van Gent.

Investeringen
In 2013 zal het investeringsvolume in Belgisch vastgoed uitkomen op meer dan 2 miljard euro (1,9 miljard in 2012).

Opvallend is de hernieuwde populariteit van kantoren, die nagenoeg 60 procent van het investeringsvolume vertegenwoordigen. Er werd voor 1 miljard euro geïnvesteerd in Brussels kantorenvastgoed, en een 200 miljoen euro in regionale kantoren. Ook de interesse in winkelvastgoed blijft groot, met een investeringsvolume van 400 miljoen euro.

De belangrijkste transactie was de verkoop van het Belair-gebouw door CBRE, de nieuwe hoofdzetel van de Federale Politie in Brussel, voor meer dan 300 miljoen euro.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons