Ligt uw woning in overstromingsgevoelig gebied?

In Vlaanderen liggen 211.000 woningen in ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’. Maar die vlag dekt de lading niet en dat kan financiële gevolgen hebben, meent Vlaams Ombudsman Bart Weekers. Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) kondigt een evaluatie en mogelijke aanpassing aan.

Na de overstromingen van 2010 nam de Vlaamse overheid maatregelen om mensen beter te informeren of hun woning of perceel al dan niet in overstromingsgevoelig gebied lag. Een van de gevolgen was dat nogal wat woningen en percelen plots in ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’ kwamen te liggen. Voor sommige betrokkenen kwam dat als een grote verrassing.

Zoals De Standaard maandag schrijft, stapte een man uit Huldenberg naar de Vlaamse Ombudsman. Rond de man zijn woning was in 27 jaar nooit enige vorm van wateroverlast geweest, maar plots moest hij wel potentiële kopers informeren over het mogelijke overstromingsrisico. Dat gaat ook gepaard met een logo waarbij een huis wordt afgebeeld ‘met de voeten in het water’.

Mogelijk overstromingsgevoelig gebied
In een rapport erkent Vlaams Ombudsman Bart Weekers het probleem. De term ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’ dekt ‘noch juridisch, noch taalkundig’ de lading, meent Weekers. 'Mogelijk overstromingsgevoelig gebied' is namelijk niet hetzelfde als 'effectief overstromingsgevoelig gebied' en zeker iets anders dan 'overstromingsgebied' tout court. Waar de overheid in laatstgenoemde gebieden weet heeft van recente wateroverlast, is dit in het 'mogelijk overstromingsgevoelig gebied' niet het geval’.

Volgens de ombudsman kan zo'n term ‘de koop-appetijt doen afnemen’. Bovendien is de overheid nooit zijn informatieplicht goed nagekomen. ‘Er werd nooit een grootschalige informatiecampagne rond gevoerd. Veel mensen weten het wellicht nog altijd niet’, zegt Weekers in De Standaard. Hij vraagt daarom om de term 'mogelijk overstromingsgevoelig gebied' te vervangen ‘door een term die de gevoeligheid voor wateroverlast van de geviseerde gebieden adequaat vat’. Het kabinet van minister-Schauvliege antwoordt: ‘Begin 2016 wordt de informatieplicht geëvalueerd en we zullen overwegen of we de term 'mogelijk overstromingsgevoelig' kunnen aanpassen’, zegt de woordvoerder in de krant.

Informatieplicht
De specifieke informatieplicht voor overstromingsgevoeligheid werd eind 2013 ingevoerd. Vastgoedmakelaars en notarissen, maar ook particuliere verkopers of verhuurders (verhuur voor meer dan 9 jaar) moeten verplicht informeren of een kavel geheel of gedeeltelijk in een overstromingsgevoelig gebied ligt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:
• Effectief overstromingsgevoelig gebied: Die gebieden liepen recentelijk nog onder water. Of modellen geven aan dat het om de 100 jaar of frequenter overstroomt.
• Mogelijk overstromingsgevoelig gebied: In deze zones zijn er in het recente verleden geen overstromingen geweest en zijn er dan ook geen frequente overstromingen te verwachten. Enkel bij extreme weersomstandigheden of bij een defect aan de waterkering (zoals een dijkbreuk) overstromen deze gebieden.
• Afgebakend gebied: Enkele zones zijn afgebakende overstromingsgebieden of afgebakende oeverzones. Meestal liggen in die zones geen bouwgronden, maar gaat het om zogenaamde zachte bestemmingen. 

De ligging in een overstromingsgevoelig gebied of afgebakende zone moet aangegeven worden in advertenties voor verkoop of verhuur op websites, in kranten, tijdschriften en folders, nieuwsbrieven en mailings. De overstromingsgevoeligheid moet ook verplicht vermeld worden in zowel het compromis als in de verkoopakte.

Kaart
Om te weten of uw woning in het ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’ ligt, kan u de kaart met overstromingsgevoelige gebieden raadplegen op www.geopunt.be 

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons