Welke primer/grondverf gebruiken en wanneer?


Een goede primer of grondverf neemt vaak een flinke hap uit je budget en kost soms meer dan de bovenlaag. Veel mensen vragen zich dan ook af of een grondlaag wel echt nodig is. Voor een optimaal resultaat is het antwoord volmondig ja! Hier lees je waarom.


Twee bijzondere eigenschappen


Een kwalitatieve primer heeft 2 specifieke eigenschappen. Een goede grondverf zuigt geen verf op en zal er ook voor zorgen dat vuile deeltjes niet tot de afwerklaag kunnen doordringen. 


Feit 1: Als je een bepleisterde muur gaat schilderen, zal je afwerklaag diep in het pleister gezogen worden. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit een zeer mager resultaat zal opleveren en dat er vaak nog strepen van de rolbanen zichtbaar zullen zijn. Een primer zorgt hier voor een oplossing. 


Feit 2: Zelfs op een poreuze ondergrond zal de primer ervoor zorgen dat er van inzuiging geen sprake is. Een primer kan dan ook op gipsplaten, bakstenen of pleisterwerk. Met een goede grondverf heb je een beter resultaat en minder verf voor je bovenlaag nodig. 


Feit 3: Als je strepen of vlekken op een bestaande muur gewoon gaat overschilderen met een nieuwe afwerklaag, dan bestaat de kans dat deze vlekken gaan doorschijnen. Met een grondverf voorkom je dit onheil. Primers blokkeren immers deze vuile delen en zorgen ervoor dat ze niet kunnen doorschijnen in de afwerklaag. Zowel bij pleister- als bij houtwerk is primer een goede oplossing. 


3 tips om aan de slag te gaan met grondverf


  1. Vraag bij de verfspecialist steeds na welke primer/grondverf geschikt is voor het materiaal/structuur dat je gaat schilderen. Hout heeft bijvoorbeeld een andere primer nodig dan aluminium. Laat je adviseren voor een optimaal resultaat. 


  2. Grondverf kan je laten aankleuren. Zo heb je uiteindelijk minder verf voor je afwerklaag nodig. Dit kan voor een fikse besparing zorgen. 


  3. Ga uit van één grondlaag en twee afwerklagen. 


Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons