Warmtepomp weetjes

Door middel van een warmtepomp kun je sanitair warm water verwarmen en/of zelfs je volledige woning verwarmen. Maar hoe werkt een warmtepomp? Kan een warmtepomp in elke huis en welk systeem moet je kiezen om het grootste voordeel te doen? Verwarmingsspecialist Vaillant beantwoordt de vragen.

Definitie warmtepomp
Een warmtepompinstallatie onttrekt warmte uit de omgeving en zet deze warmte om naar een voldoende hoge temperatuur voor de verwarming (van sanitair warm water). 

Koelen met een warmtepomp?
In de zomer kun je met een warmtepomp ook koelen. De installatie is dan wel iets anders en duurder (± 1 500 euro). Een warmtepomp koelt niet de lucht, maar wel de vloeren, de wanden of het plafond. De koeling kan zowel actief als passief gebeuren. Meer informatie hierover? Lees: Koelen met een warmtepomp.

Warmtepomp in elk huis?
In principe kun je in elk huis een warmtepomp installeren. Toch functioneert het systeem pas optimaal in een woning met een lage warmtebehoefte (lees: een goed geïsoleerde woning) en met vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming, met lage temperatuursconvectoren of overgedimensioneerde radiatoren. De warmtebehoefte bepaalt het aantal boringen of collectoren, dat noodzakelijk is en dus de investeringskost plus het rendement van de installatie. Een lage warmtebehoefte is rechtevenredig met een hoog rendement. 

Welke warmtepomp kiezen?
Er bestaan vier verschillende types warmtepompen: De lucht-lucht-warmtepomp De lucht-water-warmtepomp De water-water-warmtepomp De bodem-water-warmtepomp.

Ook bestaan er twee soorten warmtewisselaars voor de bodem-water-warmtepomp, de verticale en de horizontale.

De voordelen
- Lagere stookkosten - Lagere CO2-uitstoot - Geen gasinstallatie nodig - Geen opslag van stookolie nodig - Geen schoorsteen nodig - Kan gebruikt worden voor koeling

De voordeligste warmtepomp
Met deze drie tips haal je het meeste voordeel uit je warmtepomp: - Installeer een warmtepomp in combinatie met een laag temperatuur verwarming (vloerverwarming, ventiloconvectoren, …) - Gebruik een buffervat om je energie te kunnen stockeren - Combineer de warmtepomp met thermische zonnepanelen 

Premie voor een warmtepomp
Goed nieuws. Wie een warmtepomp installeert in een renovatie kan in 2013 rekenen op een premie voor een warmtepomp van zijn netbeheerder (in Vlaanderen). Laat je de warmtepomp installeren door een aannemer, dan kan het bedrag oplopen tot 1 700 euro.

In Wallonië bedraagt de premie 1500 euro als de warmtepomp dient voor verwarming en nog is 750 euro extra als deze ook dient voor warm water (sanitair).

Bij nieuwbouw is er geen premie, maar zal de warmtepomp wel voor aanzienlijke vermindering van je E-peil zorgen. 

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons