Warmtepomp weetjes

Door middel van een warmtepomp kun je sanitair warm water verwarmen en/of zelfs je volledige woning verwarmen. Maar hoe werkt een warmtepomp? Kan een warmtepomp in elke huis en welk systeem moet je kiezen om het grootste voordeel te doen? Verwarmingsspecialist Vaillant beantwoordt de vragen.

Definitie warmtepomp
Een warmtepompinstallatie onttrekt warmte uit de omgeving en zet deze warmte om naar een voldoende hoge temperatuur voor de verwarming (van sanitair warm water). 

Koelen met een warmtepomp?
In de zomer kun je met een warmtepomp ook koelen. De installatie is dan wel iets anders en duurder (± 1 500 euro). Een warmtepomp koelt niet de lucht, maar wel de vloeren, de wanden of het plafond. De koeling kan zowel actief als passief gebeuren. Meer informatie hierover? Lees: Koelen met een warmtepomp.

Warmtepomp in elk huis?
In principe kun je in elk huis een warmtepomp installeren. Toch functioneert het systeem pas optimaal in een woning met een lage warmtebehoefte (lees: een goed geïsoleerde woning) en met vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming, met lage temperatuursconvectoren of overgedimensioneerde radiatoren. De warmtebehoefte bepaalt het aantal boringen of collectoren, dat noodzakelijk is en dus de investeringskost plus het rendement van de installatie. Een lage warmtebehoefte is rechtevenredig met een hoog rendement. 

Welke warmtepomp kiezen?
Er bestaan vier verschillende types warmtepompen: De lucht-lucht-warmtepomp De lucht-water-warmtepomp De water-water-warmtepomp De bodem-water-warmtepomp.

Ook bestaan er twee soorten warmtewisselaars voor de bodem-water-warmtepomp, de verticale en de horizontale.

De voordelen
- Lagere stookkosten - Lagere CO2-uitstoot - Geen gasinstallatie nodig - Geen opslag van stookolie nodig - Geen schoorsteen nodig - Kan gebruikt worden voor koeling

De voordeligste warmtepomp
Met deze drie tips haal je het meeste voordeel uit je warmtepomp: - Installeer een warmtepomp in combinatie met een laag temperatuur verwarming (vloerverwarming, ventiloconvectoren, …) - Gebruik een buffervat om je energie te kunnen stockeren - Combineer de warmtepomp met thermische zonnepanelen 

Premie voor een warmtepomp
Goed nieuws. Wie een warmtepomp installeert in een renovatie kan in 2013 rekenen op een premie voor een warmtepomp van zijn netbeheerder (in Vlaanderen). Laat je de warmtepomp installeren door een aannemer, dan kan het bedrag oplopen tot 1 700 euro.

In Wallonië bedraagt de premie 1500 euro als de warmtepomp dient voor verwarming en nog is 750 euro extra als deze ook dient voor warm water (sanitair).

Bij nieuwbouw is er geen premie, maar zal de warmtepomp wel voor aanzienlijke vermindering van je E-peil zorgen. 


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag