Wanneer is een gekocht huis écht van jou?

Heb je net een huis gekocht of ben je van plan om je droom van huiseigenaar na te jagen? Fantastisch! Maar weet je ook wanneer je precies écht eigenaar bent van je droomwoning? Wij gidsen je even door het proces!

De huizenjacht

Stel: je vindt de voor jou perfecte woning. De buurt is geweldig, de prijs is binnen je budget want je hebt voldoende kunnen lenen bij de bank en het huis zelf is quasi instapklaar. En dan nog het beste van het verhaal: je bod werd aanvaard. 

Ge-wel-dig! Maar wat betekent dat nu precies?

Wel, dat betekent concreet dat je een compromis hebt, oftewel een onderhandse verkoopovereenkomst. Heel wat mensen denken dat in deze fase de verkoop nog kan worden teruggedraaid, maar niets is minder waar. Van zodra er een compromis is, is de verkoop definitief. En toch ben je dan wettelijk nog niet de eigenaar van het huis of appartement. 

Waarom duurt het nog een tijdje?

Van zodra er een onderhandse verkoopovereenkomst is afgesloten, moet de notariële akte – die de verkoop definitief maakt – binnen de vier maanden ondertekend worden. In de periode tot de ondertekening doet de notaris een aantal opzoekingen, controles of vraagt hij nog enkele attesten – zoals een postinterventiedossier of EPC-attest- aan. Zo kan de verkoop nadien met zekerheid worden afgesloten.

Als koper bespreek je met de verkoper op welke dag deze ondertekening – binnen de wettelijke periode – plaatsvindt.
Ben je niet helemaal zeker van je stuk? Dan kan een aankoopbegeleider je tijdens zo’n periode eventueel bijstaan.

Wat na het ondertekenen?

Van zodra de notariële akte definitief getekend is, ben je ook officieel en wettelijk de nieuwe eigenaar van je huis. Op datzelfde moment krijg je ook de sleutel van je nieuwe woonst. 

Voor de notaris is de kous dan nog niet af. Zo moet hij of zij nog de registratierechten van de aankoopakte – die jij betaald hebt in de periode tussen de compromis en de notariële akte – doorstorten aan het registratiekantoor. 

Tot slot moet hij of zij de overschrijving van de aankoopakte en de inschrijving van de kredietakte bij het bevoegde hypotheekkantoor afronden.

Wat als?

In principe moet een notariële akte verlijden binnen de vier maanden.

Wordt deze termijn om een of de andere reden toch niet gehaald, dan riskeer je een boete door de fiscus. Die boete kan oplopen van minimum 10% tot maximum 50% van de registratierechten, waardoor je deze uiteindelijk -onnodig- twee keer betaalt.

Merk je tijdig dat je de notariële akte niet op tijd zal verlijden?
Dan kan je in de periode van vier maanden de compromis al laten registreren. Om een boete te vermijden kan je daarnaast de notaris de opdracht geven om de notariële akte reeds op te stellen. Dan betaal je de registratierechten op voorhand aan de notaris.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij