Wallonië neemt klein beschrijf onder handen

Wallonië verhoogt vanaf 1 januari zijn registratierechten voor bescheiden woningen.

Dat maakt begrotingsminister André Antoine (cdH) donderdag bekend in de kranten van Sudpresse. Volgens oppositiepartij MR zal dat voor kopers van zo'n woning 2.600 euro extra kosten.

Bij bescheiden woningen blijft het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen onder de 745 euro. Het gaat om ongeveer 55 procent van de Waalse woningen, waarvoor slechts 6 procent registratierechten moet worden neergeteld.

Bij gebrek aan kadastrale herziening loopt Wallonië registratierechten mis, terwijl ook de gemeenten verliezen op de onroerende voorheffing, argumenteert Antoine. "Vandaag zie je fermettes verkocht worden voor 250 à 300.000 euro, die wel slechts 6 procent registratierechten betalen omdat hun kadastraal inkomen niet geactualiseerd is."

Voortaan beperkt Wallonië de rechten in fel bevraagde zones nog slechts tot 6 procent voor een beperkte schijf tot 160.000 euro. Daarboven zal 12,5 procent gelden. In de andere woonzones wordt de voordelige schijf verder ingeperkt tot 151.000 euro.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons