Wallonië neemt klein beschrijf onder handen

Wallonië verhoogt vanaf 1 januari zijn registratierechten voor bescheiden woningen.

Dat maakt begrotingsminister André Antoine (cdH) donderdag bekend in de kranten van Sudpresse. Volgens oppositiepartij MR zal dat voor kopers van zo'n woning 2.600 euro extra kosten.

Bij bescheiden woningen blijft het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen onder de 745 euro. Het gaat om ongeveer 55 procent van de Waalse woningen, waarvoor slechts 6 procent registratierechten moet worden neergeteld.

Bij gebrek aan kadastrale herziening loopt Wallonië registratierechten mis, terwijl ook de gemeenten verliezen op de onroerende voorheffing, argumenteert Antoine. "Vandaag zie je fermettes verkocht worden voor 250 à 300.000 euro, die wel slechts 6 procent registratierechten betalen omdat hun kadastraal inkomen niet geactualiseerd is."

Voortaan beperkt Wallonië de rechten in fel bevraagde zones nog slechts tot 6 procent voor een beperkte schijf tot 160.000 euro. Daarboven zal 12,5 procent gelden. In de andere woonzones wordt de voordelige schijf verder ingeperkt tot 151.000 euro.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons