Waarop letten bij een verkoop onder gesloten omslag?

Hierdoor wordt er steeds vaker aan kandidaat-kopers gevraagd om te bieden onder gesloten omslag, en is men als kandidaat sneller geneigd om erop in te gaan. Maar wat houdt een verkoop onder gesloten omslag precies in, en waarop moet je letten als koper?

Verkoper in een luxe-positie


Relatief betaalbare huizen en appartementen in binnensteden zijn momenteel enorm populair. Wie zo’n pand in de aanbieding heeft, kan vandaag de dag op tientallen tot honderden kandidaat-kopers rekenen. Voor de verkoper is dit natuurlijk enorm voordelig, want kandidaat-kopers zijn vaak bereid om minstens de vraagprijs te betalen.

1.    Wat is verkoop onder gesloten omslag?


Indien er verschillende kandidaat-kopers aangeven de vraagprijs te willen geven, kan de verkoper vragen voor om een bod onder gesloten omslag te doen. Dit mag je letterlijk nemen: als kandidaat-koper schrijf je een brief met daarin het exacte geldbedrag dat je wilt betalen. Die brief stop je in een dichtgeplakte envelop. Door de kandidaat te kiezen die het hoogste bod deed, kan de verkoper zoveel mogelijk uit de eigendom halen.

2.    Hoe werkt verkoop onder gesloten omslag?


Eerst zet de verkoper zijn pand te koop en vermeldt een richtprijs. Geïnteresseerden krijgen de kans om het pand te bezichtigen. Indien zij het pand willen nemen, moeten ze tegen een bepaalde datum een bod uitbrengen onder gesloten omslag.

Vervolgens verzamelt de verkoper alle omslagen. Om alle kandidaat-kopers gelijke kansen te geven, opent hij of zij deze pas aan het einde van de afgesproken biedperiode. De verkoper bekijkt welke kandidaat-koper het hoogste bod deed. Alsnog is het aan de verkoper om te kiezen welk bod er aanvaard wordt, ongeacht het bedrag. Ook is het wettelijk aanvaardbaar voor de verkoper om een bieding te lanceren en er vervolgens van af te zien, aangezien hij/zij altijd het laatste woord heeft.

Als kandidaat-koper is dit feit natuurlijk niet plezierig. Als je met een erkende vastgoedmakelaar werkt zal dit niet voorvallen.

3.    Wettelijke spelregels voor verkoop onder gesloten omslag


Een pand verkopen onder gesloten omslag is wettelijk geregeld met vastgelegde spelregels voor kandidaat-kopers en verkoper. Zo kan de verkoop transparant en eerlijk verlopen. Indien deze niet worden nagekomen, kan de rechter de verkoop nietig verklaren.

Spelregels vooraf communiceren


Vooraf moeten steeds alle kandidaat-kopers op de hoogte zijn van de spelregels. Dat betekent dat er duidelijk gecommuniceerd moet worden wanneer men ten laatste een bod kan indienen.

Geen openbare verkoop


Het is wettelijk verboden om een openbare verkoop te organiseren. De verkoper mag kandidaat-kopers niet tegen elkaar uitspelen door ze op de hoogte te brengen van elkaars bod. De omslag moet daarom in alle tijden gesloten blijven. Ook na het openen van de enveloppen mogen kandidaat-kopers niet tegen elkaar uitgespeeld worden om de prijs op te drijven.

Een bod is altijd bindend


Het is dus belangrijk om vooraf te bekijken of je de financiële mogelijkheid hebt om dit bod uit te brengen en hoeveel je evt. kan lenen. Een bod is altijd een exact geldbedrag. Schrijven dat je bijvoorbeeld 5% boven het hoogste bod gaat, is niet toegelaten. Ook wordt er aangeraden om een geldigheidstermijn op je bod te zetten. Anders loop je het risico dat je bod blijft doorlopen, zelfs wanneer je het wilt stopzetten.

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons