Waar moet je op letten bij het plaatsen van een brievenbus?

Maak het je postbode niet onnodig moeilijk. Waar en hoe moet je je brievenbus plaatsen om een vlotte postbezorging te garanderen?

Afmetingen
- Gleuf: minstens een breedte van 23 cm en een hoogte van 3 cm. Maak de gleuf zeker niet hoger dan 3 centimer, want anders kan iemandin jouw brievenbus rommelen.
- Hoogte: opening tussen 70 en 170 cm hoogte. Voor appartementsblokken met meer dan vier bussen: tussen de 40 en 180 cm.
- Diepte: best een diepte van 35cm zodat een C4-formaat (32,4 cm bij 22,9 cm met een dikte van 2,4 cm) probleemloos kan gepost worden. 

Plaatsing
- Aan de rand van de openbare weg. Appartementsblokken met meer dan vier bussen vormen hierop een uitzondering. De brievenbussen moeten op het gelijkvloers liggen en vlot toegankelijk zijn.
- Het huisnummer of busnummer moet zichtbaar en leesbaar zijn vanop de openbare weg.
- Niet verplicht, maar aan te raden: zet de namen van alle bewoners op de bus. 

Niet in orde?
Als je brievenbus niet in orde is, zal de postbode je op de hoogte brengen van het probleem. Als het een ernstig probleem is, en je het niet in orde brengt, riskeer je dat de postbezorging wordt opgeschort. Meer informatie over afmetingen, voorschriften en mogelijke problemen en hoe ze op te lossen vind je op de site van Bpost.

Bron:
Livios.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag