Waar moet je op letten bij het plaatsen van een brievenbus?

Maak het je postbode niet onnodig moeilijk. Waar en hoe moet je je brievenbus plaatsen om een vlotte postbezorging te garanderen?

Afmetingen

  • Gleuf: minstens een breedte van 23 cm en een hoogte van 3 cm. Maak de gleuf zeker niet hoger dan 3 centimer, want anders kan iemandin jouw brievenbus rommelen.
  • Hoogte: opening tussen 70 en 170 cm hoogte. Voor appartementsblokken met meer dan vier bussen: tussen de 40 en 180 cm.
  • Diepte: best een diepte van 35cm zodat een C4-formaat (32,4 cm bij 22,9 cm met een dikte van 2,4 cm) probleemloos kan gepost worden. 

Plaatsing

  • Aan de rand van de openbare weg. Appartementsblokken met meer dan vier bussen vormen hierop een uitzondering. De brievenbussen moeten op het gelijkvloers liggen en vlot toegankelijk zijn.
  • Het huisnummer of busnummer moet zichtbaar en leesbaar zijn vanop de openbare weg.
  • Niet verplicht, maar aan te raden: zet de namen van alle bewoners op de bus. 

Niet in orde?

Als je brievenbus niet in orde is, zal de postbode je op de hoogte brengen van het probleem. Als het een ernstig probleem is, en je het niet in orde brengt, riskeer je dat de postbezorging wordt opgeschort. Meer informatie over afmetingen, voorschriften en mogelijke problemen en hoe ze op te lossen vind je op de site van Bpost.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons