De voor- en nadelen van staalbouw

Je hoeft helemaal niet voor de traditionele bouwmethode te kiezen. Er zijn heel wat alternatieven. Staalbouw, bijvoorbeeld.

Het is de ideale keuze als je grote ruimtes in je woning wilt. Voor kantoren en bedrijfsgebouwen wordt deze bouwmethode niet voor niets vaak gekozen.

Wij schotelen je alvast de voor- en nadelen van een staalskelet voor particuliere woningen voor.

Voordelen
- De allergrootste troef is de snelheid. Een staalskelet wordt op maat gemaakt in het atelier waardoor er geen vertraging door weerverlet kan zijn. Op de werf staat het skelet op enkele dagen recht.
- De buitenmuren hebben geen dragende functie. Alles rust op het staalskelet. Dat betekent dat je grote overspanningen kunt maken. Binnenmuren zijn geen must. Ideaal als je een loftgevoel wilt creëren.
- Wil je later verbouwen? Of aanpassingen maken? Dat kan een stuk sneller in vergelijking met de traditionele bouwmethode omdat staalbouw zo flexibel is.
- In de meeste gevallen blijft het staalskelet aan de binnenzijde zichtbaar waardoor je woning al snel een industriële look krijgt.
- De prijs van een staalbouw is per definitie niet duurder dan traditionele woningbouw. 

Nadelen
- Als je niet van de industriële look houdt, moet je het stalen frame aan de binnenkant wegwerken met omkastingen en dat kost alleen maar extra geld.
- Niet elke architect of aannemer is gespecialiseerd in staalbouw.
- De prijs van staal is de laatste jaren flink de hoogte in geschoten.
- Je hebt met staalbouw een verhoogd risico op koudebruggen. Het is de taak van je architect en aannemer om de juiste maatregelen te treffen.
- Staalbouw staat gekend voor de slechte geluidsisolatie. 

Bron:
Hebbes.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag