De voor- en nadelen van de kangoeroewoning

Kangoeroewonen wordt almaar populairder. Het idee van deze woonworm is simpel: oud en jong wonen onder één dak en zorgen voor elkaar. Woon jij straks gezellig samen met je partner, de kindjes en je (schoon)ouders? Dit zijn de voor- en nadelen van de kangoeroewoning.
   Voordelen
- Voor een lap grond is het stevig in de buidel tasten. Al blijkt dat één groot stuk grond tegenover twee kleinere percelen wel voordeliger uitkomt. Meer voor minder dus, hoera. Nog voordeliger is de ouderlijke woonst ombouwen tot een kangoeroewoning, je hoeft je geld niet in grond te steken en bovendien wensen veel ouders op latere leeftijd kleiner te wonen. Win-win!   - Het kostenbesparende effect geldt niet enkel voor de eventuele grond, maar ook voor de bouw zelf. De stukprijs van bijvoorbeeld bakstenen, dakpannen, … wordt goedkoper. Vast kosten worden dan weer verspreid over twee families. En denk ook bijvoorbeeld aan gemeenschappelijk gebruik van de wasmachine, droogkast, …   - Hoe meer zielen onder één dak, hoe groter de kans dat er altijd wel iemand thuis is. En dat is meteen het meest efficiënte middel tegen inbraak.   - Op familie kan je meestal altijd rekenen. Rij jij oma heen- en terug naar haar wekelijkse kappersafspraak (intussen kan je boodschappen doen!), dan let oma ‘s avonds met plezier op de kleintjes terwijl jij en je partner heerlijk uit eten gaan.   - Oma en opa kunnen langer thuis blijven wonen. Kangoeroewonen is daarnaast ook heel efficiënt tegen vereenzaming en het geeft een veiligheidsgevoel.   Nadelen
- Alles hangt natuurlijk af van de afspraken, maar 100% privacy zit er bij een kangoeroewoning niet in. Heb je geen al te goede band met je (schoon)ouders? Eén advies: don’t go there! Het idee van dit woonconcept is zorg, en dan valt er uiteraard al een stukje privacy weg.   - Hangt met het bovenstaande samen: de valkuil voor uitbuiting. Oma en opa zijn gemakkelijke babysits! En, zij hebben toch wel echt zeeën van tijd om ons huis wekelijks te poetsen?! Terwijl de zorg van de jongere aan de behoeftige oudere in combinatie met werken en kindjes wel eens heel zwaar kan worden. Afspraken op papier en wederzijds respect zijn de beste ingrediënten om deze woonvorm te laten slagen.   - Tot slot, voor het bouwen van een kangoeroewoning gelden strikte regels. Vraag het na bij je stadsbestuur.

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij