Vlaamse regering wil verkoop van vastgoed digitaliseren tegen eind 2022: "Verkoop kan dan in paar werkdagen rond zijn"

Als je vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt, dan komt er heel wat opzoekingswerk bij kijken. De Vlaamse overheid vindt het hoog tijd om de papieren rompslomp te vereenvoudigen. De aankoop van vastgoed duurt nu vaak maanden. Volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) zal het in de toekomst een kwestie zijn van een paar dagen. 
Als je vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt, dan komt er heel wat opzoekingswerk bij. Notarissen en makelaars moeten nog altijd puzzelen om de nodige documenten bij elkaar te krijgen vooraleer vastgoed verkocht kan worden. Elk document moet bij wijze van spreken aangevraagd worden bij een andere dienst. Het gaat dan over de klassieke documenten zoals een EPC-attest, een bodemattest, keuring van elektriciteit, enzovoort.

Maar ook de mogelijke opschortende voorwaarden moeten nagekeken worden. Zo moet de notaris nagaan of er geen voorkooprecht op het vastgoed rust of dat er nog schulden verbonden zijn aan de gronden en hij moet ook nakijken of de kadastrale gegevens nog kloppen.

Al dat opzoekingswerk vraagt tijd. Dat is ook de reden waarom er vaak maanden verstrijken tussen het ondertekenen van het compromis en het verlijden van de akte.

Dat kan sneller volgens de Vlaamse overheid, zeker in een gedigitaliseerde samenleving. Daarom lanceert ze Project Vastgoedinformatie.

Alle informatie moet digitaal beschikbaar zijn

Volgens Jan Jambon, Vlaams minister van digitalisering, is dat niet meer van deze tijd. Alle gegevens die de notarissen en makelaars moeten opzoeken, zijn gewoon beschikbaar bij de overheid. We willen die gegevens nu ook digitaal beschikbaar stellen, in samenwerking met de vastgoedsector. Zo zal de overgrote meerderheid van de documenten via een paar muisklikken te vinden zijn.

Volgens Jambon zorgt de digitalisering ervoor dat het geen maanden meer moet duren vooraleer vastgoed effectief verkocht kan worden. Als alle gegevens beschikbaar zijn in een grote databank, dan kan een verkoop al binnen een aantal werkdagen afgerond worden. De tijd tussen de beslissing om een aankoop te doen en de effectieve koop zal veel korter worden. Dat zal onze economie alleen maar ten goede komen.

Eind 2022 is het zover

De overheid wil vaart achter het project zetten. Het is de bedoeling om een snelle verkoop al eind 2022 mogelijk te maken. Tegen dan moet het grootste deel van de gegevens en documenten over een onroerend goed al voor de volgende werkdag ter beschikking gesteld worden.

Bron
VRT
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons