Vlaamse regering wil verkoop van vastgoed digitaliseren tegen eind 2022: "Verkoop kan dan in paar werkdagen rond zijn"

Als je vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt, dan komt er heel wat opzoekingswerk bij kijken. De Vlaamse overheid vindt het hoog tijd om de papieren rompslomp te vereenvoudigen. De aankoop van vastgoed duurt nu vaak maanden. Volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) zal het in de toekomst een kwestie zijn van een paar dagen. 
Als je vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt, dan komt er heel wat opzoekingswerk bij. Notarissen en makelaars moeten nog altijd puzzelen om de nodige documenten bij elkaar te krijgen vooraleer vastgoed verkocht kan worden. Elk document moet bij wijze van spreken aangevraagd worden bij een andere dienst. Het gaat dan over de klassieke documenten zoals een EPC-attest, een bodemattest, keuring van elektriciteit, enzovoort.

Maar ook de mogelijke opschortende voorwaarden moeten nagekeken worden. Zo moet de notaris nagaan of er geen voorkooprecht op het vastgoed rust of dat er nog schulden verbonden zijn aan de gronden en hij moet ook nakijken of de kadastrale gegevens nog kloppen.

Al dat opzoekingswerk vraagt tijd. Dat is ook de reden waarom er vaak maanden verstrijken tussen het ondertekenen van het compromis en het verlijden van de akte.

Dat kan sneller volgens de Vlaamse overheid, zeker in een gedigitaliseerde samenleving. Daarom lanceert ze Project Vastgoedinformatie.

Alle informatie moet digitaal beschikbaar zijn

Volgens Jan Jambon, Vlaams minister van digitalisering, is dat niet meer van deze tijd. Alle gegevens die de notarissen en makelaars moeten opzoeken, zijn gewoon beschikbaar bij de overheid. We willen die gegevens nu ook digitaal beschikbaar stellen, in samenwerking met de vastgoedsector. Zo zal de overgrote meerderheid van de documenten via een paar muisklikken te vinden zijn.

Volgens Jambon zorgt de digitalisering ervoor dat het geen maanden meer moet duren vooraleer vastgoed effectief verkocht kan worden. Als alle gegevens beschikbaar zijn in een grote databank, dan kan een verkoop al binnen een aantal werkdagen afgerond worden. De tijd tussen de beslissing om een aankoop te doen en de effectieve koop zal veel korter worden. Dat zal onze economie alleen maar ten goede komen.

Eind 2022 is het zover

De overheid wil vaart achter het project zetten. Het is de bedoeling om een snelle verkoop al eind 2022 mogelijk te maken. Tegen dan moet het grootste deel van de gegevens en documenten over een onroerend goed al voor de volgende werkdag ter beschikking gesteld worden.

Bron
VRT
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Koudegolf: 5 voorzorgen om je huis te beschermen!

De polaire temperaturen die we op dit moment meemaken, zijn eerder ongewoon en stellen onze woningen op de proef. Hoe wapen je je tegen elk gevaar? We bekijken het samen met jou!
Lees meer

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons