15 juli 2015

Als je een lening aangaat voor een huis, appartement of bouwgrond neemt de bank veelal een hypotheek. Die eindigt niet automatisch als je krediet is afbetaald.

Een hypothecaire lening wordt vaak afbetaald over een periode van 20 jaar (dit kan ook een andere duur zijn). Als de laatste euro van je krediet is afbetaald eindigt de hypotheek die de bank op je onroerend goed nam niet automatisch.

Een hypotheek loopt 30 jaar. Hypothecaire inschrijvingen worden genomen voor 30 jaar. Dit is ook het geval als je je lening voor een kortere termijn aanging (bv. 10, 15 of 20 jaar). Na dertig jaar verdwijnt de hypothecaire inschrijving automatisch en zonder dat daar kosten aan verbonden zijn.

Op zich is het geen probleem de hypotheek te laten bestaan ook al is je krediet afbetaald. Het kan zelfs voordelen hebben. Wil je bv. een nieuwe lening aangaan (bv. voor de verbouwing van je huis) dan beschikt de bank meteen over een waarborg waardoor het krijgen van het krediet eenvoudiger kan zijn. Bovendien moet je dan geen kosten dragen van het vestigen van een nieuwe waarborg.

Je kan ze laten doorhalen. Als je krediet is afbetaald kan je de hypotheek wel laten doorhalen. Je bankier moet het daar mee eens zijn doch dat zal, als je geen leningen meer bij hem hebt lopen, geen probleem zijn. Deze doorhaling kan bijvoorbeeld nodig zijn als je je huis wil verkopen of als je een lening wil aangaan bij een andere bank. Aan deze doorhaling zijn aanzienlijke kosten verbonden. Je moet hiervoor langs een notaris passeren.

Bron:
Immovlan.be


Twitter Facebook Google-plus

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag