Verdwijnt een hypotheek als je lening afbetaald is?

Als je een lening aangaat voor een huis, appartement of bouwgrond neemt de bank veelal een hypotheek. Die eindigt niet automatisch als je krediet is afbetaald.

Een hypothecaire lening wordt vaak afbetaald over een periode van 20 jaar (dit kan ook een andere duur zijn). Als de laatste euro van je krediet is afbetaald eindigt de hypotheek die de bank op je onroerend goed nam niet automatisch.

Een hypotheek loopt 30 jaar. Hypothecaire inschrijvingen worden genomen voor 30 jaar. Dit is ook het geval als je je lening voor een kortere termijn aanging (bv. 10, 15 of 20 jaar). Na dertig jaar verdwijnt de hypothecaire inschrijving automatisch en zonder dat daar kosten aan verbonden zijn.

Op zich is het geen probleem de hypotheek te laten bestaan ook al is je krediet afbetaald. Het kan zelfs voordelen hebben. Wil je bv. een nieuwe lening aangaan (bv. voor de verbouwing van je huis) dan beschikt de bank meteen over een waarborg waardoor het krijgen van het krediet eenvoudiger kan zijn. Bovendien moet je dan geen kosten dragen van het vestigen van een nieuwe waarborg.

Je kan ze laten doorhalen. Als je krediet is afbetaald kan je de hypotheek wel laten doorhalen. Je bankier moet het daar mee eens zijn doch dat zal, als je geen leningen meer bij hem hebt lopen, geen probleem zijn. Deze doorhaling kan bijvoorbeeld nodig zijn als je je huis wil verkopen of als je een lening wil aangaan bij een andere bank. Aan deze doorhaling zijn aanzienlijke kosten verbonden. Je moet hiervoor langs een notaris passeren.

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij