Vastgoed aan de kust kampt met ouderdomskwaaltjes

De verkoop van vastgoed aan de kust houdt stand, maar de veroudering van het patrimonium weegt op de prijzen. Om op lange termijn aantrekkelijk te blijven, kunnen het vastgoed en de toeristische infrastructuur een verjongingskuur gebruiken.

De prijzen van bestaande appartementen aan de kust staan onder druk. De cijfers van de federale overheidsdienst Economie tonen dalende prijzen in zes van de negen kustgemeenten. In Nieuwpoort en Bredene is de correctie het grootst (-5%). Oostende en De Panne houden stand. De Haan kent als enige kustplaats stijgende prijzen (+3%). Op de nieuwbouwmarkt is de prijserosie iets minder uitgesproken. Het studiebureau de Crombrugghe & Partners noteerde vooral in Nieuwpoort (-3%) en Oostende (-3,3%) een duidelijke daling van de nieuwbouwprijzen van appartementen.

Tegenover de licht dalende prijzen staat wel een redelijk solide activiteit. Er zijn in 2014 iets meer appartementen verkocht dan in 2013. En volgens de meeste vastgoedmakelaars die we spraken, is 2015 goed begonnen. Peter Taffeiren, de CEO van de projectontwikkelaar POC Partners, benadrukt wel dat het andere tijden zijn dan in de topjaren 2003, 2004 en 2005. "Toen ging het superhard aan de kust. Sinds de crisis in 2008 zijn er meer ups en downs. Nu zien we weer een opgaande lijn."

In maart waren vastgoedeigenaars aan de kust wel verontrust, toen uit de vastgoedbarometer van de notarissen bleek dat de prijs van appartementen op de zeedijk in een jaar met 6,1 procent was gedaald. Een verklaring is dat de verkoop van vooral verouderde appartementen de gemiddelde prijs heeft gedrukt. In de jaren zestig hebben projectontwikkelaars in eerste instantie de zeedijk volgebouwd, waardoor de veroudering van het patrimonium zich daar nu ook het sterkst laat voelen.

Peter Taffeiren gelooft in ieder geval niet dat de vastgoedprijzen echt onder druk staan op de dijk. "Op B-liggingen kan er soms onderhandeld worden over de prijs, maar op een toplocatie zoals de dijk is dat hoogst uitzonderlijk. De zeedijk is zoals water in de woestijn: het is schaars. De verkoper staat er sterk. En projectontwikkelaars die op de dijk projectgrond hebben kunnen verwerven, weten ook wat een lijdensweg eraan voorafgaat. Ze beseffen dus heel goed dat ze iets unieks in handen hebben."

De vastgoedmarkt aan de kust wordt intussen wel extra gevoed door de zogenoemde pensioenmigranten, mensen die na hun pensionering verhuizen naar de kust. Sommige kustgemeenten maken zich zorgen over die grijze golf. De vergrijzing zou wegen op de dynamiek van de gemeente en extra zorgvoorzieningen vereisen. Maar voor de lokale vastgoedsector lijkt die extra vraag naar huisvesting vooral een zegen. Peter Taffeiren betwist ook het doembeeld dat de kust zal transformeren in een groot rusthuis. "Al jaren breken gemeentebesturen aan de kust zich het hoofd over hoe ze dode momenten tussen de vakantieperiodes kunnen opvullen. Wel, dankzij de vergrijzing beginnen sommige kustplaatsen het hele jaar door te leven. Ik zie de vergrijzing dus veeleer als een troef dan als een probleem voor de kust." 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Vlaamse regering wil verkoop van vastgoed digitaliseren tegen eind 2022: "Verkoop kan dan in paar werkdagen rond zijn"

Als je vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt, dan komt er heel wat opzoekingswerk bij kijken. De Vlaamse overheid vindt het hoog tijd om de papieren rompslomp te vereenvoudigen. De aankoop van vastgoed duurt nu vaak maanden. Volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) zal het in de toekomst een kwestie zijn van een paar dagen. 
Lees meer

Koudegolf: 5 voorzorgen om je huis te beschermen!

De polaire temperaturen die we op dit moment meemaken, zijn eerder ongewoon en stellen onze woningen op de proef. Hoe wapen je je tegen elk gevaar? We bekijken het samen met jou!
Lees meer

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons