Vastgoed aan zee op het punt om in waarde te dalen

Tegenwoordig duiken er meer en meer bordjes "Te koop" in onze kustgemeenten op. Het lijkt er dan ook op dat vastgoed aan zee op het punt staat om in waarde te dalen. "Toch kunnen we niet zeggen dat er een vloedgolf aan kandidaat-verkopers is", zegt Axel De Bisscop, gerant van het immokantoor Bis in Knokke. "Als er meer vastgoed te koop staat, wil dat zeggen dat de verkopen meer tijd in beslag nemen. Vroeger was de termijn ongeveer 6 maanden. Vandaag bedraagt die 8 tot zelfs 12 maanden."

Hieruit blijkt ook dat verkopers voet bij stuk houden en geduldig wachten tot ze hun woning of appartement aan de gewenste prijs kunnen verkopen. Alleen de eigenaars die mede-eigendom willen vermijden, gaan sneller tot een verkoop over. Gelukkig hebben de promotors zich kalm gehouden. “Vorig jaar heeft de gemeente Knokke-Heist 30% minder bouwvergunningen verleend in vergelijking met 2011”, voegt Axel de Bisscop toe. “Daarmee hebben we de stock van onverkocht vastgoed kunnen terugdringen en is er een evenwichtige situatie ontstaan.”

Vastgoed aan zee vrijwel stabiel in 2012
“De prijzen van vastgoed aan zee dalen niet, maar blijven stabiel“, stelt Julien Manceaux, econoom bij ING. In 2010 is de gemiddelde prijs van het vastgoed aan de kust nog met 7,5% gestegen, terwijl de stijging in 2011 nog maar 4,4% bedroeg. In 2012 zijn de prijzen niet gestegen, op het eind van het jaar zijn ze zelfs gedaald. Op het gebied van activiteit is er een terugval, maar die is niet substantieel: 3,5% minder transacties in 2011 in vergelijking met 2010 en 1% minder transacties in 2012.”

“Voor nieuwbouw blijven de prijzen in Knokke stabiel omdat er vandaag minder keuze is”, voegt Axel De Bisscop toe. “De waarde van goed gelegen woningen (met zich op zee) die opnieuw verkocht worden, blijft stijgen, maar op minder goede plaatsen (bijvoorbeeld de dwarsstraten) noteren we een status quo.” Statistisch gezien is de waarde van appartementen in Knokke in 2012 stabiel gebleven (-0,7%). De vorige twee jaar viel er wel een sterke hausse te noteren (+7,4% in totaal).

Periode van stagnatie
Mathematisch evolueren we dit jaar dus richting een daling van de waarde van vastgoed aan zee. Dezelfde situatie geldt ook voor volgend jaar. “Wanneer de vraag daalt, is er op alle immobiliënmarkten een periode van stagnatie van de prijzen en de transacties”, vertelt de expert van ING. “De verkopers schikken zich naar de vraag en zijn bereid om hun prijs te verlagen. Aan de kust bevinden we ons nu in die scharnierperiode. De markt is niet echt bevroren, maar is niet meer dezelfde als in de gouden jaren (2004-2007). In die periode was er sprake van 6.000 verkopen per jaar. In 2012 waren dat er slechts 5.400.”

De impact van de EBA (eenmalige bevrijdende aangifte) n Het is een drieletterwoord dat het vuur aan de lont heeft gestoken tijdens de gouden jaren: EBA, de eenmalige bevrijdende aangifte. Die maatregel heeft ervoor gezorgd dat vastgoed aan zee (en elders) een boost heeft gekregen. Heeft het groot aantal regularisaties van het eerste semester van dit jaar daar ook mee te maken? Axel De Bisscop: “Waarschijnlijk wel, maar dat geldt alleen voor de volgende maanden. Je voelt dat de vraag afneemt.”

“Niet noodzakelijkerwijs”, aldus Julien Manceaux. “Laten we niet vergeten dat de EBA in 2004 een positieve impact had op het vastgoed (fiscale vrijstelling van 6% in plaats van 9%), wat niet het geval was voor de laatste regularisaties. De prijzen zouden dus een beetje kunnen stijgen door de huidige regularisaties, maar prijsdalingen zijn – tenzij de goede beurskoersen van begin 2013 naar de kust overwaaien –niet uitgesloten. In sommige gemeenten zijn ze al een feit.” 

Bron:
Bouwenenwonen.net

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons