Uw hypotheek versneld afbetalen kan een goed idee zijn

In tijden van extreem lage spaarrentes is het te overwegen om een deel van uw hypotheek versneld af te betalen. Dat kan meerdere voordelen hebben.

Hebt u de voorbije jaren een aardig bedrag op uw spaarrekening bij elkaar gespaard? Dan valt het misschien te overwegen een deel van uw hypotheek vervroegd terug te betalen. Zeker als de looptijd van de lening nog lang is, wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. 

De voordelen
(+) Extra financiële ruimte: stel dat u 10 procent van het saldo van uw hypotheeklening afbetaalt. De maandelijkse aflossing zal dan ook met ongeveer 10 procent dalen. Dat betekent dat de aflossing een kleiner deel van uw maandelijkse netto-inkomen opeist, waardoor u meer kunt sparen. Uw gemoedsrust zal er misschien ook door toenemen. U kan er ook voor kiezen de aflossing gelijk te houden en de looptijd van de lening in te korten. 

(+) Lagere schuldsaldoverzekering: niet alleen de maandelijkse aflossing, ook de premie voor de schuldsaldoverzekering daalt. 

(+) Minder intresten: door het kapitaal versneld af te betalen kunt u de totale intrestlasten van uw hypotheek verlagen. Zeker voor leningen met een looptijd van meer dan twintig jaar heeft dat een aanzienlijk voordeel. De intresten die u op uw laagrentende spaarrekening verliest, wegen niet op tegen de intresten die u uitspaart door uw hypotheek versneld af te betalen. 

De nadelen:
(-) Minder spaarreserve: het is belangrijk dat u na de gedeeltelijke afbetaling van uw hypotheek nog voldoende spaarreserve overhebt. Idealiter kunt u met die reserve minstens acht maanden uw normale uitgaven dekken. Als dat niet het geval is, kunt u het beste wachten met een gedeeltelijke afbetaling tot u een voldoende reserve hebt opgebouwd. 

(-) De hypotheekaftrek: de overheid stimuleert het bezit van een eigen woning door een deel van de aflossingen aftrekbaar van het belastbaar inkomen te maken. Dat voordeel is echter beperkt, en geldt enkel voor de enige woning. Voor een hypotheek met een looptijd van 25 jaar en een vaste intrestvoet van 4 procent volstaat ongeveer 85.000 euro om de hypotheekaftrek ten volle te benutten (rekening houdend met een indexatie van de maximale belastingaftrek). Ga met uw bankier na of de gedeeltelijke terugbetaling de maximale benutting van de hypotheekaftrek in gevaar brengt. 

(-) De wederbeleggingsvergoeding: de bank rekent een wederbeleggingsvergoeding aan op het bedrag dat u afbetaalt. De bank moet voor dat geld een nieuwe bestemming zoeken. De wederbeleggingsvergoeding bedraagt doorgaans drie maanden intrest. Als de jaarlijkse rente op uw hypotheek bijvoorbeeld 4 procent bedraagt, zult u op een vervroegde afbetaling van 15.000 euro zo’n 150 euro wederbeleggingsvergoeding betalen (1% van het bedrag). Dat weegt echter niet op tegen de intresten die u uitspaart over de resterende looptijd van de hypotheek. 

U kan uw bankier altijd om een simulatie van een gedeeltelijke vervroegde afbetaling vragen. Zo’n simulatie is puur informatief en verplicht u tot niets. 

Uw bankier zal u misschien een alternatief voorstellen voor uw spaargeld. Als hij een volledig risicoloos alternatief kan voorleggen dat gegarandeerd meer rendeert dan de rente op uw hypotheek, dan kunt u dat eventueel overwegen. Maar met een rente op tienjarige Belgische overheidsobligaties van nauwelijks 2,3 procent bruto is daar weinig kans op. In de huidige omstandigheden zult u om een hoger rendement te realiseren ook een risico op verlies moeten accepteren. Niet iedereen is daartoe bereid. 

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij