De toekomst van de aankoopmakelaar: Uitsluitend online?

De makelaardij heeft in de afgelopen 15 jaar enorm veel veranderingen doorgemaakt. Sinds de komst van het internet is de “online” makelaar steeds populairder geworden. De traditionele makelaarskantoren merken dit goed. Zij voelen zich stap voor stap door deze online spelers weggedrukt worden. De vraag is natuurlijk of de traditionele aankoopmakelaar in de toekomst nog wel zal bestaan. Samen met De Onderhandelmakelaar hebben we de huidige ontwikkelingen op een rijtje gezet. Zo weet jij waar je straks aan toe bent, als je hulp nodig hebt tijdens de aankoop van je droomhuis.

Het internet biedt kansen en bedreigingen
Ten eerste biedt het internet zowel kansen als bedreigingen voor de gemiddelde aankoopmakelaar. Traditionele makelaars hebben namelijk ook genoeg redenen om online actief te zijn. Het maken en bijhouden van een website is een goede manier om snel en goedkoop een grote doelgroep aan te spreken. Echter is er steeds meer sprake van moordende concurrentie op het internet. Tegenwoordig kan bijna iedereen wel een website in elkaar zetten. Zo heeft de makelaar al snel honderden concurrenten, in plaats van een paar lokale.

Veel taken van traditionele makelaars zijn overbodig
Een grote verandering in de woningmarkt is dat informatie tegenwoordig voor iedereen beschikbaar is. Het internet zorgt ervoor dat alles in 1 klik gedeeld kan worden. Vroeger hadden aankoopmakelaars nog het voordeel dat zij de enige waren die aan belangrijke informatie kon komen. Dit is echter al een tijdje niet meer zo. Huizenzoekers kunnen zelf nu in contact komen met verkopers. De ouderwetse rol van informatieverschaffer is verdwenen. De rol van social media en online chatten wordt dus steeds groter. Daar komen mensen namelijk bij elkaar.

Online aankoopmakelaars zijn sneller en flexibeler
Ten derde wil de werkende professional van vandaag dat alles zo snel en flexibel mogelijk is. Van de onderhandelingen tot de uiteindelijke afhandeling moet in een handomdraai geregeld worden. Daarnaast is het niet meer mogelijk dat een aankoopmakelaar een 9- tot 5 mentaliteit heeft. Werkende mensen willen dat hun mailtjes en telefoontjes ook in de avonduren beantwoord worden. De online makelaar heeft dit erg goed door en handelt alles direct per mail of telefoon. Voor een groot deel van werkend Nederland heeft een online makelaar dus veel voordelen.

Nieuwe manieren van tariefbepaling
Naast de toegankelijkheid en flexibiliteit van online aankoopmakelaars, hebben ze ook unieke manieren om het tarief te bepalen. Zo is het “no cure no pay” principe steeds vaker te zien. Dit houdt in dat de verdiensten van de aankoopmakelaar worden bepaald door de hoeveelheid korting die ze voor je kunnen regelen. Dit heeft het grote voordeel dat de makelaars tijdens de onderhandelingen gemotiveerder zijn om resultaat voor je te leveren. Zij profiteren namelijk ook van de geleverde korting.

De taxateur en bouwkundige blijven persoonlijk betrokken
Veel mensen onder ons vinden het maar niks dat de makelaar niet persoonlijk een kijkje komt nemen. Daarom ontstaat er snel het beeld dat echt alles via de mail gaat. Wat wel vergeten wordt, is dat de taxateur en bouwkundige natuurlijk wel op locatie aanwezig zijn. Zonder deze 2 heeft de makelaar namelijk helemaal niks om mee te onderhandelen. Het is dus niet waar dat er helemaal niemand echt fysiek komt kijken. Een ouderwetse en persoonlijke touch blijft dus ook met een online makelaar aanwezig.

Hoe ziet de toekomstige aankoopmakelaar er dan uit?
De ontwikkelingen in de makelaarswereld hebben we nu voor je op een rijtje gezet. Maar hoe gaat deze over 10 jaar nou echt eruitzien? Ten eerste gaat de aankoopmakelaar zich steeds meer focussen op het gemakkelijk maken van het proces. Ze zorgen er dus voor dat de aankoop en onderhandelingen zo soepel mogelijk voor je verlopen. Daarnaast zullen ze steeds meer flexibel worden, aangezien steeds meer mensen s ‘avonds en in het weekend werken. Zo gaan ze met de tijd mee. Maar om echt te overleven, zullen de makelaarskantoren een unieke meerwaarde moeten bieden. Op deze manier bieden ze iets speciaals aan je, waar je daadwerkelijk voordelen uit haalt.

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons