De toekomst van de aankoopmakelaar: Uitsluitend online?

De makelaardij heeft in de afgelopen 15 jaar enorm veel veranderingen doorgemaakt. Sinds de komst van het internet is de “online” makelaar steeds populairder geworden. De traditionele makelaarskantoren merken dit goed. Zij voelen zich stap voor stap door deze online spelers weggedrukt worden. De vraag is natuurlijk of de traditionele aankoopmakelaar in de toekomst nog wel zal bestaan. Samen met De Onderhandelmakelaar hebben we de huidige ontwikkelingen op een rijtje gezet. Zo weet jij waar je straks aan toe bent, als je hulp nodig hebt tijdens de aankoop van je droomhuis.

Het internet biedt kansen en bedreigingen
Ten eerste biedt het internet zowel kansen als bedreigingen voor de gemiddelde aankoopmakelaar. Traditionele makelaars hebben namelijk ook genoeg redenen om online actief te zijn. Het maken en bijhouden van een website is een goede manier om snel en goedkoop een grote doelgroep aan te spreken. Echter is er steeds meer sprake van moordende concurrentie op het internet. Tegenwoordig kan bijna iedereen wel een website in elkaar zetten. Zo heeft de makelaar al snel honderden concurrenten, in plaats van een paar lokale.

Veel taken van traditionele makelaars zijn overbodig
Een grote verandering in de woningmarkt is dat informatie tegenwoordig voor iedereen beschikbaar is. Het internet zorgt ervoor dat alles in 1 klik gedeeld kan worden. Vroeger hadden aankoopmakelaars nog het voordeel dat zij de enige waren die aan belangrijke informatie kon komen. Dit is echter al een tijdje niet meer zo. Huizenzoekers kunnen zelf nu in contact komen met verkopers. De ouderwetse rol van informatieverschaffer is verdwenen. De rol van social media en online chatten wordt dus steeds groter. Daar komen mensen namelijk bij elkaar.

Online aankoopmakelaars zijn sneller en flexibeler
Ten derde wil de werkende professional van vandaag dat alles zo snel en flexibel mogelijk is. Van de onderhandelingen tot de uiteindelijke afhandeling moet in een handomdraai geregeld worden. Daarnaast is het niet meer mogelijk dat een aankoopmakelaar een 9- tot 5 mentaliteit heeft. Werkende mensen willen dat hun mailtjes en telefoontjes ook in de avonduren beantwoord worden. De online makelaar heeft dit erg goed door en handelt alles direct per mail of telefoon. Voor een groot deel van werkend Nederland heeft een online makelaar dus veel voordelen.

Nieuwe manieren van tariefbepaling
Naast de toegankelijkheid en flexibiliteit van online aankoopmakelaars, hebben ze ook unieke manieren om het tarief te bepalen. Zo is het “no cure no pay” principe steeds vaker te zien. Dit houdt in dat de verdiensten van de aankoopmakelaar worden bepaald door de hoeveelheid korting die ze voor je kunnen regelen. Dit heeft het grote voordeel dat de makelaars tijdens de onderhandelingen gemotiveerder zijn om resultaat voor je te leveren. Zij profiteren namelijk ook van de geleverde korting.

De taxateur en bouwkundige blijven persoonlijk betrokken
Veel mensen onder ons vinden het maar niks dat de makelaar niet persoonlijk een kijkje komt nemen. Daarom ontstaat er snel het beeld dat echt alles via de mail gaat. Wat wel vergeten wordt, is dat de taxateur en bouwkundige natuurlijk wel op locatie aanwezig zijn. Zonder deze 2 heeft de makelaar namelijk helemaal niks om mee te onderhandelen. Het is dus niet waar dat er helemaal niemand echt fysiek komt kijken. Een ouderwetse en persoonlijke touch blijft dus ook met een online makelaar aanwezig.

Hoe ziet de toekomstige aankoopmakelaar er dan uit?
De ontwikkelingen in de makelaarswereld hebben we nu voor je op een rijtje gezet. Maar hoe gaat deze over 10 jaar nou echt eruitzien? Ten eerste gaat de aankoopmakelaar zich steeds meer focussen op het gemakkelijk maken van het proces. Ze zorgen er dus voor dat de aankoop en onderhandelingen zo soepel mogelijk voor je verlopen. Daarnaast zullen ze steeds meer flexibel worden, aangezien steeds meer mensen s ‘avonds en in het weekend werken. Zo gaan ze met de tijd mee. Maar om echt te overleven, zullen de makelaarskantoren een unieke meerwaarde moeten bieden. Op deze manier bieden ze iets speciaals aan je, waar je daadwerkelijk voordelen uit haalt.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons