Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Energielabel


Elektrische apparaten zoals koelkasten, diepvriezers, (vaat)wasmachines, elektronische schermen, … krijgen standaard een energielabel zodat je weet hoe zuinig of energieverslindend ze zijn. Het label werd in de jaren negentig geïntroduceerd met kleurcodes van groen tot rood en scores van A tot G. Later werden ook nog A+++, A++ en A+ toegevoegd. “Dit oude schaalsysteem loopt tegen zijn limiet aan. Het laat niet meer toe om huishoudtoestellen nog energiezuiniger te maken. De labels worden aangepast om de kakofonie een halt toe te roepen”, zegt Simon November van Test Aankoop in Het Laatste Nieuws.

Van A tot G in plaats van A+++ tot GDe Europese Commissie heeft besloten om tegen maart 2021 een nieuw energielabel in te voeren. Het nieuwe systeem zal terug van A tot G lopen en moet voor meer duidelijkheid zorgen. De plustekens achter de A zullen dus verdwijnen. Fabrikanten moeten het nieuwe label vanaf 1 november 2020 laten aanbrengen op hun toestellen. Hierdoor zal je in het najaar het nieuwe energielabel al op sommige producten zien, samen met het oude label. Ga je een nieuw toestel kopen? Wees dan bij je aankoop aandachtig voor de etikettering want sommige producten zullen voorlopig twee labels hebben.

Strengere criteria


Daarnaast worden ook de criteria strenger. Een koelkast die vandaag een A+++-score krijgt, kan vanaf 1 maart 2021 onder label B of C vallen. Initieel zal geen enkel toestel het A-label krijgen. Die categorie is bedoeld voor apparaten die energiezuiniger zijn dan de toestellen die vandaag al op de markt zijn. Door deze verstrenging lijkt het alsof een toestel opeens minder energiezuinig is, maar dat is slechts schijn.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer

Ecologie: 6 zaken die gaan veranderen voor vastgoed!

De lockdown van de afgelopen maanden lijkt een grote impact gehad te hebben op ons ecologisch bewustzijn: de woorden ‘ecologie’, ‘verantwoord gedrag’, ‘milieuimpact’ rollen over de tongen en in Frankrijk is er zelfs een ware “groene golf” te zien tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Het lijdt geen twijfel dat alle sectoren getroffen zullen worden door dat bewustzijn… Maar wat is de impact op vastgoed? Als je het ons vraagt…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons