Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Energielabel


Elektrische apparaten zoals koelkasten, diepvriezers, (vaat)wasmachines, elektronische schermen, … krijgen standaard een energielabel zodat je weet hoe zuinig of energieverslindend ze zijn. Het label werd in de jaren negentig geïntroduceerd met kleurcodes van groen tot rood en scores van A tot G. Later werden ook nog A+++, A++ en A+ toegevoegd. “Dit oude schaalsysteem loopt tegen zijn limiet aan. Het laat niet meer toe om huishoudtoestellen nog energiezuiniger te maken. De labels worden aangepast om de kakofonie een halt toe te roepen”, zegt Simon November van Test Aankoop in Het Laatste Nieuws.

Van A tot G in plaats van A+++ tot G



De Europese Commissie heeft besloten om tegen maart 2021 een nieuw energielabel in te voeren. Het nieuwe systeem zal terug van A tot G lopen en moet voor meer duidelijkheid zorgen. De plustekens achter de A zullen dus verdwijnen. Fabrikanten moeten het nieuwe label vanaf 1 november 2020 laten aanbrengen op hun toestellen. Hierdoor zal je in het najaar het nieuwe energielabel al op sommige producten zien, samen met het oude label. Ga je een nieuw toestel kopen? Wees dan bij je aankoop aandachtig voor de etikettering want sommige producten zullen voorlopig twee labels hebben.

Strengere criteria


Daarnaast worden ook de criteria strenger. Een koelkast die vandaag een A+++-score krijgt, kan vanaf 1 maart 2021 onder label B of C vallen. Initieel zal geen enkel toestel het A-label krijgen. Die categorie is bedoeld voor apparaten die energiezuiniger zijn dan de toestellen die vandaag al op de markt zijn. Door deze verstrenging lijkt het alsof een toestel opeens minder energiezuinig is, maar dat is slechts schijn.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons