Stijging woningprijzen in en rond Gent niet te stoppen

De prijzen van huizen en appartementen in Gent blijven stijgen. Een huis in Gent is in een half jaar tijd gemiddeld zevenduizend euro duurder geworden. Ook in de gemeenten rondom Gent stopt de stijging niet. Enkel de prijs van de villa’s in Sint-Martens-Latem zakt in elkaar.

De FOD Economie maakt elk kwartaal de gemiddelde prijzen van woningen, villa’s en appartementen bekend. Een overzicht voor Gent en de omliggende regio:

De gemiddelde woningprijs in Gent is in de eerste helft van dit jaar met 3,4 procent de hoogte in gegaan. Mensen die een huis kochten in de stad, betaalden gemiddeld 233.969 euro. Dat is 2,5 keer zoveel als tien jaar geleden.
Om een idee te krijgen: in 2003 telde je voor een huis in Gent gemiddeld 91.775 euro neer.

Een appartement dan maar?


Helaas, dat is in Gent bijna even duur als een huis. 
De gemiddelde prijs van een appartement in Gent bedraagt momenteel 224.274 euro, ruim zevenduizend euro meer dan vorig jaar. Toch zorgen de hoge prijzen niet voor een stop op de huizenmarkt in Gent. Er worden bijna net zoveel huizen verkocht als tien jaar geleden.
Melle is een van de gemeenten rond Gent waar de woningprijs het hardst is gestegen.
In 2011 kon je er een huis kopen voor gemiddeld 200.599 euro. Een jaar later was dat al 241.910 euro. Geen eenmalige stijging, zo blijkt. Vandaag gaat een huis er gemiddeld aan 235.584 euro van de hand.
Destelbergen was vorig jaar een van de weinige gemeenten uit de regio waar de woningprijs gevoelig daalde. 
De eerste helft van dit jaar steeg de gemiddelde prijs van een huis echter alweer boven die van 2011. Een woning in Destelbergen kost gemiddeld 220.293 euro.
Opvallend: in Lochristi en Merelbeke zakte de gemiddelde prijs van een huis in de eerste helft van dit jaar gevoelig tegenover vorig jaar.
In Lochristi met meer dan 20.000 euro. 
In Merelbeke ging de woningprijs van 234.582 euro naar 225.135 euro. Het is afwachten of de daling zich doorzet in de rest van het jaar.

Villa’s

Een nog grotere prijsdaling is te zien bij de villa’s en landhuizen in Sint-Martens-Latem
De villamarkt staat al enkele jaren onder druk, vooral door verouderde panden die stevige investeringen vereisen. Gemiddeld betaal je in Latem vandaag 581.757 euro voor een villa, liefst tweehonderdduizend euro minder dan in 2011.

In buurgemeente De Pinte is dezelfde daling te zien bij villa’s. Maar de prijs van een huis gaat er wel al jaren de hoogte in: een huis was er in de eerste zes maanden van dit jaar met 280.104 euro gemiddeld al tienduizend euro duurder dan vorig jaar.
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons