Slim sparen via je woonkrediet: dat doe je zo!

Heb je je kapitaal op een spaarrekening staan? Dan weet je wat het rendement is: nul komma nul en nog een beetje. Gelukkig kan je in deze barre tijden je financiële creativiteit aanspreken. Want om een goed rendement te halen, hoef je geen risicovolle beleggingen te doen. Een deel van je hypothecaire lening afbetalen is vaak een prachtige én lucratieve oplossing. We leggen het uit.

Het vervroegd afbetalen van een deel van je hypothecaire lening is een goede investering, maar niet altijd. We leggen het uit met een simulatie. 

Begin 2006 leenden Jan en Carolien 300.000 euro voor de aankoop van hun woning, tegen een vaste rentevoet van 5,5% en een termijn van 25 jaar. Momenteel betalen ze maandelijks 1.818,34 euro af. 10 jaar later willen ze weten wat de beste investering is met een 30.000 euro, een deel van hun spaargeld. 

Optie 1: op het spaarboekje

Jan en Carolien sparen 30.000 euro tot de eindvervaldag van hun krediet in 2030. Momenteel levert hun spaarrekening 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie op. Hun rendement? Die is met 465,32 euro teleurstellend. 

Optie 2: Lening vervroegd afbetalen

Na 10 jaar hebben Jan en Carolien al 75.511,47 euro van het kapitaal afbetaald. Ze besluiten om 30.000 euro in één keer af te betalen. Hierdoor zakt het openstaand saldo van het kapitaal van 224.488,53 euro naar 194.488,53 euro. En vooral: hun maandelijkse aflossing zakt van 1.818,34 naar 1.575,34 euro. 

Dat levert dus een maandelijkse winst op van 243 euro. Hun totale besparing? Dat is 243 euro x 180 maanden minus een wederbeleggingsvergoeding (die overeenkomt met 3 maanden interest op het vervroegd terugbetaalde gedeelte) van 219,78 euro = 43.520,22 euro. Hun maandelijkse winst kunnen ze opnieuw sparen op een spaarrekening en zo nog meer rendement halen.

Besluit

Jan en Carolien krijgen dus van ons een sterk advies: voor optie 2 gaan. Toch zijn er bepaalde gevallen waarbij dit NIET het ideale scenario is. Of een vervroegde afbetaling rendabel is hangt af van enkele factoren: 

  • De kloof tussen de rente op je woonkrediet en die op je spaarrekening. Hoe kleiner de kloof, hoe minder interessant.
  • De resterende looptijd van je lening: hoe langer je looptijd, hoe interessanter de vervroegde aflossing is.
  • Fiscaal voordeel: afhankelijk van je situatie, heb je een bepaald fiscaal voordeel. Als dat een stuk wegvalt door de vervroegde afbetaling, verlaagt dat je winst.
Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons