Nieuwe wettelijke regels voor burenaangelegenheden op komst!

Waarover gaat het?

Het parlement heeft eind januari een nieuw wetboek goederenrecht goedgekeurd. Dat regelt niet alleen burenproblemen maar ook bv. de wettelijke regels rond eigendom en mede-eigendom, vruchtgebruik, erfdienstbaarheden, opstalrecht enz. Het is dus met andere woorden niet alleen het ‘burenrecht’ dat wordt aangepast.

Vanaf wanneer?

De nieuwe wet geldt op dit moment nog niet. Dat zal pas het geval de eerste dag van de 18e maand na publicatie in het staatsblad. Die publicatie gebeurde nog niet. Het valt dus te verwachten dat de nieuwe regels zullen gelden vanaf ergens eind 2021. Tot dan blijven de bestaande wettelijke regels verder gelden.

Wat wijzigt er?

De nieuwe wet geeft duidelijk aan wanneer er sprake is van burenhinder. Verder wordt vermeld welke maatregelen kunnen worden bevolen als er zich hinder voordoet. Zo kan men bv. een schadevergoeding vragen, een vergoeding van de kosten om maatregelen te nemen op het gehinderde onroerend goed om de last tot het normale niveau te verminderen of het opleggen van maatregelen die de bovenmatige hinder verminderen tot het normale niveau. Bovendien wordt het ook mogelijk om preventieve maatregelen te nemen om burenhinder te vermijden.

Daarnaast neemt de wet ook regels op rond gemene afsluitingen, gemene muren enz.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons