20 december 2013

Na Nieuwjaar komen een pak meer mensen in aanmerking om vastgoedmakelaar te worden. Dat komt omdat meer diploma's toegang zullen geven tot de verplichte voorafgaande stage.

Wie vanaf 2014 aan de stage wil beginnen, moet alleen nog bewijzen dat hij een diploma heeft dat op een bepaald niveau van vorming wijst. Het moet minstens beantwoorden aan niveau 6 van het Europees Kwalificatiekader.
Dat betekent dat zowel masters als professionele en academische bachelors in aanmerking komen. Hetzelfde geldt voor gelijkgestelde buitenlandse dipoma's en voor het diploma ondernemersopleiding vastgoedmakelaar van Syntra.
De graduaatsdiploma's van het volwassenenonderwijs voldoen daarentegen niet. De diploma's garanderen niet dus noodzakelijk een kennis van het vastgoedvak. Wie bijvoorbeeld een master godsdienstwetenschappen heeft, mag immers ook aan de stage beginnen.
Om dit op te vangen zal bij de start een competentietest gebeuren. Die zal bepalen welk opleidingstraject een kandidaat-makelaar tijdens zijn stage zal moeten volgen. Wie geen specifieke vakkennis heeft, zal het volledige traject moeten doorlopen. Wie wel vakkennis vergaarde, zal sneller kunnen gaan.
De regeling moet ervoor zorgen dat makelaars voldoende bekwaam zijn om consumenten goed te kunnen begeleiden. Sinds 1993 mag dan ook niet langer om het even wie een bordje van vastgoedmakelaar aan de deur hangen. Op het einde van de stage volgt er, voorafgaand aan de opname op het tableau van de vastgoedmakelaars, overigens een praktische bekwaamheidstest.

Bron:
Knack


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag