Meer diploma's laten toe vastgoedmakelaar te worden

Na Nieuwjaar komen een pak meer mensen in aanmerking om vastgoedmakelaar te worden. Dat komt omdat meer diploma's toegang zullen geven tot de verplichte voorafgaande stage.

Wie vanaf 2014 aan de stage wil beginnen, moet alleen nog bewijzen dat hij een diploma heeft dat op een bepaald niveau van vorming wijst. Het moet minstens beantwoorden aan niveau 6 van het Europees Kwalificatiekader.
 Dat betekent dat zowel masters als professionele en academische bachelors in aanmerking komen. Hetzelfde geldt voor gelijkgestelde buitenlandse dipoma's en voor het diploma ondernemersopleiding vastgoedmakelaar van Syntra.
 De graduaatsdiploma's van het volwassenenonderwijs voldoen daarentegen niet. De diploma's garanderen niet dus noodzakelijk een kennis van het vastgoedvak. Wie bijvoorbeeld een master godsdienstwetenschappen heeft, mag immers ook aan de stage beginnen.
 Om dit op te vangen zal bij de start een competentietest gebeuren. Die zal bepalen welk opleidingstraject een kandidaat-makelaar tijdens zijn stage zal moeten volgen. Wie geen specifieke vakkennis heeft, zal het volledige traject moeten doorlopen. Wie wel vakkennis vergaarde, zal sneller kunnen gaan.
 De regeling moet ervoor zorgen dat makelaars voldoende bekwaam zijn om consumenten goed te kunnen begeleiden. Sinds 1993 mag dan ook niet langer om het even wie een bordje van vastgoedmakelaar aan de deur hangen. Op het einde van de stage volgt er, voorafgaand aan de opname op het tableau van de vastgoedmakelaars, overigens een praktische bekwaamheidstest. 

Bron:
Knack

Gerelateerde artikels

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons