Makelaar gelooft nog in traditionele makelaarskantoor


Bangma & Bosma Bedrijfsadvies heeft tijdens de masterclass 'Het nieuwe ondernemen in de makelaardij 2011' een poll gehouden onder de 200 deelnemende makelaars over hun rol in de woningmarkt. Funda en internet nemen de makelaarsrol niet over, is de overheersende mening.

Tijdens de masterclasses in juni en september heeft Bangma & Bosma Bedrijfsadvies vier stellingen ingebracht waarover de deelnemende makelaars konden stemmen.

Deze stellingen waren:
1. Over 4 jaar wordt er alleen nog vanuit de zolderkamer gemakeld;
2. De in het verleden relatief hoge waarde van makelaarskantoren komt de komende 10 jaar niet meer terug;
3. Met de komst van Funda is de rol van de makelaar gemarginaliseerd;
4. In de toekomst zal het broker/agent model een grote rol gaan innemen in de makelaardij.

Resultaten
Stelling 1: voor 5%; tegen 94%; geen mening 1%.
Stelling 2: voor 76%; tegen 22%; geen mening 2%.
Stelling 3: voor 18%; tegen 81%; geen mening 1%.
Stelling 4: voor 47%; tegen 48%; geen mening 5%.
 
Uit de reactie op stelling 1 blijkt dat vrijwel alle deelnemers in feite nog veel fiducie hebben in het traditionele makelaarskantoor. 22% van de deelnemers heeft er vertrouwen in dat de hoge waarden van makelaarskantoren weer terugkomen. 81% van de deelnemers vond dat door de komst van Funda hun rol niet was gemarginaliseerd. Wel bleek tijdens de masterclasses dat de deelnemers de effecten op hun rol als makelaar onderkennen. Ongeveer de helft van de deelnemers schat in dat het broker/agent model in de toekomst een belangrijke(re) rol gaat krijgen in de makelaardij als alternatief businessmodel.
 
Bangma & Bosma Bedrijfsadvies doet regelmatig onderzoek. In de eerste helft van dit jaar heeft het een salarisonderzoek gehouden onder de makelaarskantoren. Daarvan wordt in het najaar een salarisindicator uitgebracht.

Bron:
http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=573:poll-makelaar-gelooft-nog-in-traditionele-makelaarskantoor&Itemid=2


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag