Makelaar gelooft nog in traditionele makelaarskantoor


Bangma & Bosma Bedrijfsadvies heeft tijdens de masterclass 'Het nieuwe ondernemen in de makelaardij 2011' een poll gehouden onder de 200 deelnemende makelaars over hun rol in de woningmarkt. Funda en internet nemen de makelaarsrol niet over, is de overheersende mening.

Tijdens de masterclasses in juni en september heeft Bangma & Bosma Bedrijfsadvies vier stellingen ingebracht waarover de deelnemende makelaars konden stemmen.

Deze stellingen waren:
1. Over 4 jaar wordt er alleen nog vanuit de zolderkamer gemakeld;
2. De in het verleden relatief hoge waarde van makelaarskantoren komt de komende 10 jaar niet meer terug;
3. Met de komst van Funda is de rol van de makelaar gemarginaliseerd;
4. In de toekomst zal het broker/agent model een grote rol gaan innemen in de makelaardij.

Resultaten
Stelling 1: voor 5%; tegen 94%; geen mening 1%.
Stelling 2: voor 76%; tegen 22%; geen mening 2%.
Stelling 3: voor 18%; tegen 81%; geen mening 1%.
Stelling 4: voor 47%; tegen 48%; geen mening 5%.
 
Uit de reactie op stelling 1 blijkt dat vrijwel alle deelnemers in feite nog veel fiducie hebben in het traditionele makelaarskantoor. 22% van de deelnemers heeft er vertrouwen in dat de hoge waarden van makelaarskantoren weer terugkomen. 81% van de deelnemers vond dat door de komst van Funda hun rol niet was gemarginaliseerd. Wel bleek tijdens de masterclasses dat de deelnemers de effecten op hun rol als makelaar onderkennen. Ongeveer de helft van de deelnemers schat in dat het broker/agent model in de toekomst een belangrijke(re) rol gaat krijgen in de makelaardij als alternatief businessmodel.
 
Bangma & Bosma Bedrijfsadvies doet regelmatig onderzoek. In de eerste helft van dit jaar heeft het een salarisonderzoek gehouden onder de makelaarskantoren. Daarvan wordt in het najaar een salarisindicator uitgebracht.

Bron:
https://www.vastgoedactueel.nl/

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons