Mag je wonen en bouwen in een bos(gebied)?

Zou het niet geweldig zijn om in een bos te wonen? De vraag is of het wel kan. We gaan na of je er zonder problemen een woning kunt bouwen of renoveren.

Wonen in bosgebied niet toegelaten
Of je mag bouwen of verbouwen in het bos, hangt af van het begrip ‘bos’. Door de heringedeelde grondgebieden naar woon-, agrarisch of bosgebied begin jaren zeventig staat in het Koninklijk Besluit nauw weggeschreven wat wel en niet mag voor zo’n gebied en het stuk grond. Een groot deel van de bestaande bossen belandde toen in de categorie ‘bosgebied’, waar wonen niet toegelaten is. Andere bossen kregen een bestemming als recreatie- of agrarisch gebied, of zelfs woongebied. Bij verkoop van een woning of bouwgrond gelegen in het bos moet duidelijk zijn of het gebied effectief bosgebied is. Dit behoort dus tot de informatieplicht bij de verkoopadvertenties. De weekendverblijven waar je alleen tijdelijk mag verblijven, zitten vaak in de schemerzone.

Wanneer bouwen en verbouwen in een bos wel kan
Niet alle bossen liggen m.a.w. in bosgebied. Het is dus mogelijk een perceel te vinden waarvan de bestemming woningen toelaat. De bomen op je stuk grond mogen verwijderd worden onder bepaalde voorwaarden. De bomen mogen niet in bosgebied of een woonpark staan, maar wel in woon-, industrie- of agrarisch gebied. De te kappen bomen moeten zich binnen een perimeter van maximum vijftien meter van de woning bevinden. Deze afstand moet volstaan om een woning van voldoende lichtinval te voorzien en buiten het valbereik van de bomen te houden. De ontbossing kan alleen maar uitgevoerd worden als een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd wordt. Die aanvraag dien je bij de gemeente in, die op haar beurt het Agentschap Natuur & Bos om advies vraagt. ANB moet advies geven over compensatievoorstel van de kapvergunning. De kap van die bomen moet altijd gecompenseerd worden.

Een boswachterswoning via concessie bewonen
Een andere optie is een concessie van bijvoorbeeld een boswachterswoning. Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert een aantal gebouwen zoals boswachterswoningen en domeinkastelen. Inverde, het eigen vermogen van het ANB, zoekt exploitanten om zulke woningen te bewonen, maar tegelijk ook om het goed de bestemming van zachte recreatie of natuurbeleving te geven. Een mogelijke invulling kunnen gastenkamers of een exporuimte in het groen zijn. Zo’n concessie loopt anderhalf tot maximum vijftien jaar. In oktober loopt bijvoorbeeld de oproep voor concessie voor een boswachterswoning in Ravels (provincie Antwerpen).

Dromen van boomhutten
Een dosis gezonde lucht bevordert de concentratie. Deze boomhut in Limburg is gerealiseerd met een speciale vergunning afgeleverd door het Agentschap Natuur & Bos. Bedrijven kunnen gebruikmaken van de boomhut om te vergaderen. Konden we ons maar allemaal nu en dan terugtrekken in zo’n boomhut, niet? Of nog beter: in complete treehouses zoals in het noorden van Europa. Misschien missen we in ons land wel een beetje de junglearchitectuur.

Kortom: wonen in het bos kan, als het bos maar niet in bosgebied ligt. Het rooien van de bomen in een bos kan alleen met vergunning afgeleverd door het Agentschap Natuur & Bos. We laten je intussen graag verder genieten van de Week van het Bos van 11 tot en met 18 oktober. Heb je de smaak helemaal te pakken? Hier vind je tal van woningen te koop die in of nabij een bosgebied liggen.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons