Mag je een huisdier houden in een appartement waarvan je eigenaar bent?

In principe mag je huisdieren houden op een appartement waarvan je eigenaar bent. Zorgt dit dier voor overdreven hinder, dan kunnen de andere eigenaars daar wel actie tegen ondernemen.

De regel

Als eigenaar van een appartement (dat je gebruikt als hoofdverblijfplaats of als tweede verblijf) mag je in principe zonder problemen huisdieren (hond, kat, …) houden op het appartement.

Toch mogen deze dieren niet voor overdreven hinder zorgen voor de andere bewoners. Blaft je hond de ganse dag door of hou je talloze huisdieren waardoor er geur- of andere hinder ontstaat voor de buren, dan moeten zij dit niet zomaar aanvaarden.

De mede-eigenaars of syndicus kunnen dan naar de vrederechter stappen en zelfs vragen dat je wordt verplicht je huisdieren weg te doen minstens de hinder te beperken.

Het reglement van mede-eigendom.

In het reglement van mede-eigendom of van inwendige orde kan een bepaling staan dat het verboden is honden, katten of andere huisdieren te houden in het appartementsgebouw waarbinnen je eigenaar bent. Stel je dit vast vooraleer je een aankoop overweegt en heb je of wil je een huisdier, dan bedenk je je maar beter. Om discussies te vermijden ga je dan best op zoek naar een ander pand om te kopen.

Kocht je toch, dan kan je het reglement op dat vlak in vraag stellen. Je kan dan zeggen dat de clausule dat je geen huisdieren mag houden niet geldig is. Je kan er onder andere op wijzen dat deze clausule een te verregaande inbreuk uitmaakt op je rechten (zo o.a. je recht op privacy). De kans dat dit argument gevolgd wordt is reëel.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons