Mag je een airco installeren in je appartement?

De lente is weer begonnen. Je denkt er dan ook misschien wel aan om een airco te installeren in je appartement. Moet je daarvoor iemands toestemming vragen? Of kan je zelf beslissen om een airco te plaatsen?

Vorige zomer heb je een aantal dagen flink wat last gehad van de warmte op je appartement. Je wil dat dit jaar ‘voor’ zijn door een airco te installeren. Kan je dat dan zelf beslissen of heb je de toestemming van iemand nodig?

Je raakt niet aan de gemene delen

Als je voor de airco niet raakt aan de gemene delen van het gebouw (je koopt bv. een draagbaar toestel) dan hoef je daarvoor geen toestemming te hebben van de syndicus of van de andere eigenaars. Die zouden dan enkel ‘moeilijk’ kunnen doen mocht het toestel op één of andere manier hinder veroorzaken.

Een gat boren?

Wil je echter een gat boren in de muur of een buitenunit ophangen aan de gevel, dan heb je daar … wel toestemming voor nodig. Je doet dan namelijk werken aan de gemene delen. Die toestemming moet je vragen aan de algemene vergadering van mede-eigenaars. Die beslist met een 3/4e meerderheid van stemmen. Zorg er dan wel voor dat dit punt op de agenda komt. Een minder goede werkwijze (als je niet kan wachten) bestaat erin (in een klein gebouw) rond te gaan bij de andere eigenaars en die hun toestemming op papier te laten geven. Weet dat die handelswijze geen volledige zekerheid biedt en later wel eens in vraag zou kunnen worden gesteld.

Geen toestemming en dan?

Krijg je geen toestemming op de algemene vergadering, dan kan je eventueel naar de vrederechter stappen. Daar kan je een vervangende machtiging vragen of je kan de beslissing van de algemene vergadering aanvechten.

Bron

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons