Kwart notarissen verklikt klanten met cash geld

Eén op de vier notariskantoren heeft het voorbije jaar klanten die een huis probeerden te kopen met cash geld, aangegeven. Dit jaar hebben de notarissen al 842 klanten verklikt.

De statistieken spreken voor zich. In 2011 deed een op de tien notariskantoren een witwasmelding omdat een klant kwam aandraven met cash geld. Het afgelopen jaar deden 312 van de 1.172 notariskantoren in ons land, ruim een op de vier, zo’n aangifte. Die notariskantoren deden vorig jaar 967 aangiften bij de antiwitwascel, tegenover 319 in 2011.

De cijfers voor dit jaar suggereren dat de stijgende trend doorzet, met al 842 aangiftes tot vandaag. Het gros van die aangiftes (90%) gaat ook nu over klanten die een huis probeerden te kopen met cash geld. 842De notarissen hebben dit jaar al 842 dossiers doorgespeeld aan de antiwitwascel.

Sinds dit jaar mag niemand nog met contant geld een woning kopen, zelfs niet om het voorschot of een klein percentage van de aankoopprijs te betalen. Tot 31 december vorig jaar was dat verbod op cash nog niet zo strikt. Notarissen moesten een klant pas aangeven bij de antiwitwascel als die een poging had gedaan om meer dan 10 procent van de prijs of meer dan 5.000 euro cash te betalen.

'Vandaag is er geen enkele marge meer om bij de notaris betalingen te doen met contant geld’, zegt Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. ‘Even belangrijk is dat de notaris voortaan in elke verkoopakte over een vastgoedtransactie moet noteren waar het gelden vandaan komt en waar het naartoe gaat. Het nummer van de gebruikte bankrekening moet zeker in de akte staan.’

‘Het voorschot wordt meestal wel nog buiten de notaris om betaald. De partijen kunnen dat rechtstreeks met elkaar regelen of via het vastgoedkantoor dat bij de verkoop betrokken is. Maar voortaan moet de notaris altijd noteren hoe dat voorschot is betaald. Als mensen zeggen dat ze het voorschot cash hebben betaald of ze blijven vaag over de manier waarop het betaald is, moet de notaris ook dat aangeven bij de antiwitwascel.’

‘De notarissen zijn heel blij dat er nu geen twijfel meer over bestaat dat contant geld niet meer welkom is. Als er toch nog cash betaald wordt, gaat het meestal om het voorschot dat is betaald en niet meer bij de akte zelf. Ik denk dat we dus op korte termijn het doel hebben bereikt. Er is een duidelijke mentaliteitswijziging’, stelt Van Opstal. Hij omschrijft de maatregel als een ‘heel efficiënt middel tegen witwassen’.

Vastgoedmakelaars hebben dezelfde verplichting als de notarissen om pogingen tot cash betalingen aan te geven. Het aantal aangiftes is tussen 2011 en 2013 verdrievoudigd tot 67. Maar slechts 39 van de 8.800 (0,44%) vastgoedmakelaars verklikten vorig jaar een klant.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons