Mag je in België in een tent wonen?

De gemiddelde Vlaming heeft een baksteen in zijn maag. Nochtans willen meer en meer gezinnen dichter bij de natuur wonen. In een tent bijvoorbeeld. Midden in de natuur, als het even kan. Mag dat zomaar?

Herken je dit gevoel? Na een week of langer kamperen, slapen onder de prachtige sterrenhemel en wakker worden met de eerste zonnestralen. Wanneer je terug thuis bent, kruip je terug in de zetel en denk je met heimwee terug naar het ‘buitenleven’. Maar wat als je echt in de natuur wilt gaan wonen?

Terug naar de natuur
Ken je een yurt, yoert of ger? Dat is een grote, ronde nomadentent die je in enkele uren opzet en waarin je slaapt, eet en woont. In het midden staat een kachel die de ruimte verwarmt en waarop je kookt. De tent bestaat uit een houten skelet met daarrond stevige viltdoeken. Comfortabeler dan een kampeertentje, avontuurlijker dan een caravan.

Wel leuk, ook legaal?
Wonen in een Yurt is intiem, maar is het ook legitiem? In Vlaanderen moet je rekening houden met een wirwar van regels.

Ben je bereikbaar?
De overheid vindt het belangrijk dat je een officieel adres hebt: je ‘domicilie’ of ‘hoofdverblijf’. Dat is de plek waar je effectief woont en dat meld je aan de gemeente. Je woont en slaapt er, betaalt er je belastingen en ontvangt er je post.

Het moet een bestaand adres zijn, in een officiële straat, anders kan de gemeente je inschrijving weigeren. Het volstaat dus niet een brievenbusje voor je tent in de grond te kloppen.

Wonen kan niet overal
Als je er wilt wonen, moet het een zelfstandige ‘woning’ zijn. Misschien kan je een tent in je eigen tuin opbouwen, maar écht anders leven, doe je zo niet.

Elk stukje grond in Vlaanderen heeft een vaste bestemming. Woongebied, industriezone, bos of landbouwterrein. Elke bestemming heeft regels en beperkingen. Natuurlijk sla je liefst je tent op in een ongerept stukje natuur. Maar net daar zijn de regels het strengst.

Wonen in het groen?
Bouwen in bosgebied is beperkt toegelaten: voor observatie of opslag van materieel. Niet om te wonen dus. Bouwen in landbouwzone kan, maar alleen voor de boer die er het terrein bewerkt.

Besluit: iedereen boer?
Je denkt nu: ik richt m’n tent op en begin een grote moestuin: ideaal!

Zo simpel is het niet. Wil je bouwen in steen of in hout, dan vraag je een stedenbouwkundige vergunning aan.

Elke gemeente beoordeelt die op basis van een heleboel regels: de Vlaamse Wooncode, de Vlaamse Codex, gemeentelijke regels, politieverordeningen.

Ze kijkt naar kwaliteit, stevigheid, oppervlakte, veiligheid, bereikbaarheid en aansluiting op nutsleidingen. Of je de gemeente kan overtuigen dat jouw project daar allemaal aan voldoet, is héél twijfelachtig.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons