De huizenmarkt in België wordt licht overgewaardeerd

De Belgische huizenmarkt is licht overgewaardeerd, zegt het IMF in een nieuw rapport. Het risico op een abrupte correctie is beperkt.

België kende sinds 2000 een van de sterkste stijgingen van de huizenprijzen in Europa. De nominale prijs verdubbelde, vooral voor de financiële crisis die in 2007 uitbrak, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De huizenprijzen stegen een pak sneller dan de lonen en de prijzen van consumptiegoederen. De index van de huizenprijzen steeg sinds 2000 met 115 procent, die van lonen en consumptieprijzen met respectievelijk 45 en 35 procent. 

Ondanks de forse klim van de prijzen, blijven de huizen in België relatief betaalbaar. Een gemiddeld huis kost in België - abstractie gemaakt van belangrijke regionale verschillen - zowat 225.000 euro. Dat is een kwart goedkoper dan in Duitsland en 15 procent procent minder dan in Frankrijk.

Het onderzoek van het IMF toont aan dat er sprake is van een lichte overwaardering. 'Een graduele en beperkte aanpassing lijkt een plausibel scenario', klinkt het. Toch moeten de beleidsmakers waakzaam blijven.

Tax shift
Het IMF steunt ook de pogingen van de regering om een tax shift door te voeren. Door de lasten op arbeid terug te schroeven kan België de werkgelegenheid opkrikken. Nu werkt amper 67,2 procent van de beroepsbevolking; dat moet tegen 2020 stijgen tot 73,2 procent.

'België kan verder gaan in het herbalanceren van zijn belastingssysteem', schrijft het IMF. Het wijst erop dat er nog ruimte is voor ingrepen in milieubelastingen, de btw en kapitaalwinstbelastingen.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag